ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μίκης Θεοδωράκης: Δύο χρόνια χωρίς τον κορυφαίο Έλληνα μουσικοσυνθέτη

Μίκης Θεοδωράκης: Δύο χρόνια χωρίς τον κορυφαίο Έλληνα μουσικοσυνθέτη
EUROKINISSI.

Ήταν 02 Σεπτεμβρίου 2021, όταν ο σπουδαίος Μίκης Θεοδωράκης «έφυγε» για τη γειτονιά των αγγέλων. Οι μεγάλοι σταθμοί της ζωής ενός παγκόσμιου «θρύλου».

Σαν σήμερα πριν από δύο χρόνια, η χώρα αποχαιρέτησε μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες που γέννησε. Ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης άφησε ανεξίτηλο σημάδι στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα· βίωσε κακουχίες, εξορίες, βασανιστήρια, προδοσίες, οικονομικές δυσκολίες, αλλά δεν πτοήθηκε από τίποτε. Πατέρας του ήταν ο Γιώργης Θεοδωράκης, από τον Γαλατά Χανίων και μητέρα του η Ασπασία Πουλάκη, από το Τσεσμέ της Μικράς Ασίας.

Ο αμύθητος καλλιτεχνικός του πλούτος «τρομάζει» με τη διαχρονικότητα και την αξία του

Χιλιάδες στίχοι, δεκάδες βιβλία και περισσότερα από 1.000 τραγούδια, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται συμφωνικά έργα και μουσικής δωματίου, καντάτες, ορατόρια, όπερες, μπαλέτα, μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Το έργο του, μπορεί να διακριθεί σε τρεις κύριες περιόδους: Την πρώτη (1937 – 1960), συνθέτει έργα συμφωνικά και μουσικής δωματίου σύμφωνα με δυτικοευρωπαϊκές μορφές και σύγχρονες τεχνικές. Στη δεύτερη (1960 – 1980), επιχειρεί μία σύζευξη της συμφωνικής ορχήστρας με λαϊκά όργανα και δημιουργεί νέες φόρμες με βάση τη φωνή, ενώ, από το 1981, επιστρέφει στις συμφωνικές μορφές και ασχολείται με την όπερα.

Η φήμη το Μίκη Θεοδωράκη ξεπέρασε από νωρίς τα σύνορα της χώρας

Συνέθεσε τον πιο αναγνωρίσιμο, ίσως, ελληνικό ρυθμό διεθνώς, το συρτάκι από την ταινία «Αλέξης Ζορμπάς» (1964), ενώ, δικά του τραγούδια ερμηνεύθηκαν από διάσημους καλλιτέχνες, όπως οι Beatles, η Σίρλεϊ Μπάσεϊ και η Εντίθ Πιάφ. Στη ζωή του, πορεύθηκε και συνεργάσθηκε με εξίσου εμβληματικές προσωπικότητες της ελληνικής –και παγκόσμιας– κοινότητας. Μεταξύ άλλων σημαντικών προσώπων, συμπεριλαμβάνονται οι: Οδυσσέας Ελύτης, Γιώργος Σεφέρης, Γιάννης Ρίτσος, Πάμπλο Νερούδα, Μάνος Χατζιδάκις, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Στέλιος Καζαντζίδης και Μελίνα Μερκούρη.

Από πολύ νεαρή ηλικία, ανέπτυξε πλούσια αντιστασιακή και πολιτική δράση και με ποικίλες παρεμβάσεις, βιβλία και συνεντεύξεις, παρέμεινε ενεργός έως το τέλος της ζωής του· εξελέγη τέσσερις φορές βουλευτής, διετέλεσε Υπουργός, ενώ, τιμήθηκε με το Βραβείο Ειρήνης «Λένιν». Μέχρι το τέλος, υπήρξε έντονα παρεμβατικός στην πολιτική ζωή του τόπου, σχολιάζοντας με επιστολές και κείμενα τις εκάστοτε εξελίξεις. Το 2000, ήταν υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης. Το 1953, παντρεύθηκε την ιατρό, Μυρτώ Αλτίνογλου και μαζί απέκτησαν δύο παιδιά, τον Γιώργο και τη Μαργαρίτα.

Υπέρμαχος της ελευθερίας και της ειρήνης, ο Μίκης Θεοδωράκης θα είναι πάντα ένας τεράστιος παγκόσμιος καλλιτέχνης, ένας μεγάλος Έλληνας.

Σχετικές ειδήσεις