ΕΛΛΑΔΑ

Μίκης Θεοδωράκης: Οι σημαντικότεροι σταθμοί της ζωής του - Δείτε το Infographic του Newsbomb.gr

Μίκης Θεοδωράκης: Οι σημαντικότεροι σταθμοί της ζωής του - Δείτε το Infographic του Newsbomb.gr
Οι σταθμοί της ζωής του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη
Ζωή Κατσιγιάννη

Σήμερα όλη η Ελλάδα θρηνεί και αποχαιρετά με σεβασμό τον Μίκη Θεοδωράκη, τον τελευταίο μεγάλο Έλληνα της σύγχρονης πολιτιστικής και πολιτικής ιστορίας αυτού του τόπου.

Ο Μίκης Θεοδωράκης γεννήθηκε στις 29 Ιουλίου του 1925 στη Χίο. Η καταγωγή του πατέρα του Γιώργη, ήταν από τον Γαλατά Χανίων και της μητέρας του, Ασπασίας Πουλάκη από τον Τσεσμέ της Μικράς Ασίας. Τα παιδικά του χρόνια ο Μίκης Θεοδωράκης τα πέρασε σε διάφορες πόλεις της ελληνικής επαρχίας όπως τη Μυτιλήνη, τα Γιάννενα, το Αργοστόλι, τον Πύργο Ηλείας, την Πάτρα και κυρίως στην Τρίπολη Αρκαδίας, λόγω των συχνών μεταθέσεων του δημοσίου υπαλλήλου πατέρα του.

Στην Τρίπολη και ενώ ήταν σε ηλικία 17 ετών, ο Μίκης έδωσε την πρώτη του συναυλία παρουσιάζοντας το έργο του Κασσιανή. Σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών, το 1953 παντρεύτηκε τη Μυρτώ Αλτίνογλου στη συνέχεια, το 1954 έφυγε με κρατική υποτροφία για να σπουδάσει στο Παρίσι.

Το 1957 έλαβε το πρώτο βραβείο του Φεστιβάλ της Μόσχας από τον Σοστάκοβιτς για το έργο του Σουίτα Νο 1 για πιάνο και ορχήστρα. Το 1958 μελοποίησε για πρώτη φορά τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου, ενώ απέκτησε και την κόρη του Μαργαρίτα. Ενάμιση χρόνο μετά το ζευγάρι απέκτησε και το δεύτερο παιδί του, τον Γιώργο. Το 1960 ο Μίκης επέστρεψε στην Ελλάδα και την ίδια χρονιά ολοκλήρωσε το Άξιον Εστί του Οδυσσέα Ελύτη και τα Επιφάνεια του Γιώργου Σεφέρη. Η εργογραφία του Θεοδωράκη είναι πλούσια και ποικιλόμορφη, ωστόσο το έργο του χαρακτηρίζει η μελοποίηση δεκάδων σπουδαίων μηνυμάτων που τα έφερε κοντά στο ευρύτερο ελληνικό κοινό.

Το 1964 ήταν η χρονιά που ο Μίκης εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής της ΕΔΑ στην Β’ εκλογική περιφέρεια Πειραιά και η χρονιά που σύστησε στο παγκόσμιο κοινό ένα νέο μουσικό ρυθμό, την πιο αναγνωρίσιμη ελληνική μουσική παγκοσμίως, το συρτάκι του Ζορμπά. Μάλιστα το 1966 έλαβε και την πρώτη του υποψηφιότητα για βραβείο Grammy για την ταινία Ζορμπάς.

Το 1967, κατά την περίοδο της Χούντας των συνταγματαρχών τα τραγούδια του απαγορεύτηκαν, ο ίδιος συνελήφθη, φυλακίστηκε και βασανίστηκε μέχρι το 1970 όταν η χούντα έπειτα από πιέσεις τον άφησε να φύγει στο Παρίσι. Εκείνη τη χρονιά κέρδισε ακόμα ένα σημαντικό βραβείο, το ΒΑFTA Πρωτότυπης Μουσικής για την ταινία Ζ.

Ο Μίκης επέστρεψε στην Ελλάδα το 1974 με την πτώση της Δικτατορίας, συνεχίζοντας την πολιτική και την καλλιτεχνική του δράση ακούραστα.

Μέχρι το τέλος της ζωής του σε ηλικία 96 ετών στις 2 Σεπτεμβρίου 2021, ο Μίκης μέσα από τη δύναμη του λόγου του διαμόρφωσε, ενέπνευσε και αποτέλεσε πηγή και φάρος δύναμης και ελπίδας για χιλιάδες Έλληνες. Στο ποικιλόμορφο μουσικό έργο του περιλαμβάνονται έργα όπερας, συμφωνική μουσική, μουσική δωματίου, ορατόρια, μπαλέτα, χορωδιακή, εκκλησιαστική μουσική, μουσική αρχαίου δράματος, θεάτρου, κινηματογράφου, έντεχνου, λαϊκού τραγουδιού, λαϊκά ορατόρια και μετασυμφωνικές δημιουργίες. Στο συγγραφικό του έργο συγκαταλέγονται πολλά βιβλία, ποιητικά, έργα, πολιτικά δοκίμια αρκετά από τα οποία έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες.

Δείτε στο Infographic του Newsbomb.gr μερικούς από τους πιο σημαντικούς σταθμούς της ζωής και της πορείας του Μίκη Θεοδωράκη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.