ΕΛΛΑΔΑ

Μίκης Θεοδωράκης: Η Ελλάδα αποχαιρέτησε τον Αρχάγγελο της Ρωμιοσύνης (pics+vids)

Μίκης Θεοδωράκης: Η Ελλάδα αποχαιρέτησε τον Αρχάγγελο της Ρωμιοσύνης (pics+vids)

Μίκης Θεοδωράκης: Ρίγη συγκίνησης από άκρη σε άκρη για τον μεγάλο δημιουργό, τον οποίο αποχαιρέτησε η Ρωμιοσύνη με δάκρυα και στίχους από τα μυθικά τραγούδια του - Το συγκλονιστικό «αντίο» της Μαργαρίτας Θεοδωράκη στον πατέρα της με ένα τραγούδι.

Αποστολή στα Χανιά: Λευτέρης Παρτσάλης

Η Ελλάδα κλαίει. Η Ελλάδα θρηνεί. Λένε πως οι θρύλοι ζουν για πάντα. Αυτό ισχύει για τον Μεγάλο Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος από σήμερα αναπαύεται στην αγκαλιά της κρητικής γης, όπως ο ίδιος ήθελε.

Ο μεγαλύτερος δημιουργός που έχει γνωρίσει η Ρωμιοσύνη, μέσα σε χειροκροτήματα, δάκρυα, περηφάνια και συγκίνηση, στίχους από τα τραγούδια του που κράτησαν την Πατρίδα μας ενωμένη ολοκλήρωσε την επίγεια ζωή του όπως του άρμοζε.

Η σορός του Μίκη Θεοδωράκη ταξίδευε όλο το βράδυ στο Αιγαίο. Κοντά της, με τραγούδια στο κατάστρωμα δεκάδες φίλοι και θαυμαστές του, οι οποίοι ήθελαν να είναι κοντά του στο «αντίο».

Στην εκκλησία του Γαλατά, δάκρυσαν και οι πέτρες. Η κόρη του Μίκη Θεοδωράκη, με μια συγκλονιστική ερμηνεία του τραγουδιού «Παλικάρι», που έγραψε φυσικά ο αείμνηστος πατέρας της και τραγούδησε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, τον αποχαιρέτησε. «Θα είσαι για πάντα ζωντανός μέσα στις καρδιές όλων των ανθρώπων μα περισσότερο στη δική μου καρδιά», είπε η Μαργαρίτα Θεοδωράκη πριν «πνιγεί» στους λυγμούς της.

Το τραγούδι «Παλικάρι»:

Το Ριζίτικο για τον σύντεκνο Μίκη

Αμέσως μετά τη λήξη της τελετής και ενώ η σορός βγήκε από τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, οι Κρητικοί, μαυροντυμένοι, αποχαιρέτησαν τον Αρχάγγελο της Ρωμιοσύνης με ένα Ριζίτικο τραγούδι.

Οι στίχοι του ριζίτικου που αφιέρωσαν στον Μίκη Θεοδωράκη μετά την ολοκλήρωση της κηδείας, είχε τίτλο «Τον αντρειωμένο μην τον κλαις»:

«Tον αντρειωμένο μην τον κλαις όσο ε όσο κι αν α- όσο κι αν αστοχήσει,
μ’ αν αστοχήσει μια, μ’ αν αστοχήσει μια και δυο,
μ’ αν αστοχήσει μια και δυο πάλι ε πάλι αντρειωμέ- πάλι αντρειωμένος είναι,
πάντα 'ν’ η πόρτα του ανοιχτή κι η τάβλα ντου στρωμένη
και καρτερεί τους φίλους του».

Στην αγκαλιά της μάνας Κρήτης

Λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, ο Μίκης Θεοδωράκης βρέθηκε στην αγκαλιά της πολυαγαπημένης του Κρήτης.

Ο Δημήτρης Μπάσης, ο γνωστός τραγουδιστής, ήταν εκεί για να τραγουδήσει το «Μάνα και Παναγιά». Ένα σπουδαίο τραγούδι σε στίχους του Τάσου Λειβαδίτη και μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη. Λίγο αργότερα ή «Άρνηση» του Γιώργου Σεφέρη.

Στο διπλανό μνήμα από εκείνο του Μίκη, ο χρόνος θα φέρει την Μυρτώ. Την σύζυγό του επί 68 χρόνια.

Δάκρυα και χειροκροτήματα στο τελευταίο «αντίο».

Η κρητική γη πήρε στην αγκαλιά της τον Σπουδαίο Μίκη υπό τους ήχους του «Ζορμπά». Όπως αρμόζει σε έναν Μεγάλο Έλληνα...

Τα Χανιά θρηνούσαν από τα ξημερώματα

Στις 7.20 η Κρήτη υποδέχτηκε στη Σούδα το καμάρι της...

Το πλοίο «έδεσε» στο λιμάνι λίγο μετά τις 6 το πρωί της Πέμπτης και μετά την αποβίβαση των επιβατών και οχημάτων η σορός «πάτησε» στα χώματα της κρητικής γης.

Στο λιμάνι βρέθηκαν μέλη της οικογένειας του κορυφαίου δημιουργού, ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών και πολίτες που θέλησαν να τιμήσουν τον διάσημο μουσικοσυνθέτη.

Στο λιμάνι της Σούδας είχε συγκεντρωθεί και πλήθος κόσμου το οποίο υποδέχθηκε τον Μίκη Θεοδωράκη με την ιαχή «αθάνατος».

Η πομπή με τη σορό του Μίκη στη συνέχεια κατευθύνθηκε στην πόλη των Χανίων και στην πλατεία της δημοτικής αγοράς, όπου βρίσκονται βρακοφόροι καθώς και η φιλαρμονική ορχήστρα του δήμου Χανίων.

Από εκεί με τα πόδια θα μεταφέρθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου όπου και παρέμεινε για λαϊκό προσκύνημα έως τις 12:30 το μεσημέρι.

Λαϊκό προσκύνημα για έναν Θρύλο

Ενώ πλήθος κόσμου απέτιε τον ελάχιστο φόρο τιμής, έξω από τον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου εκτυλίσσονταν συγκλονιστικές στιγμές.

Ανάμεσα στους εκατοντάδες πολίτες που έφτασαν στα Χανιά, για το «ύστατο χαίρε» στον Μίκη Θεοδωράκη είναι και ο πρώην συνεργάτης του, ο Γερμανός διευθυντής χορωδίας Χένινγκ Τσίρoγκ (Henning Zierock), ο οποίος με την κιθάρα του τραγουδούσε μαζί με τον κόσμο μελωδίες του Έλληνα συνθέτη, έξω από τη Μητρόπολη.

Δάκρυα, στίχοι και οι ιαχές «αθάνατος» συνεχίστηκαν...

Κοσμοσυρροή στο πατρικό του Μίκη

Την ίδια ώρα, αρκετοί ήταν και αυτοί που βρέθηκαν στο πατρικό σπίτι του μουσικοσυνθέτη για να γράψουν ένα τελευταίο μήνυμα στον Οικουμενικό Έλληνα.

Το Newsbomb.gr και ο Λευτέρης Παρτσάλης βρέθηκαν στο πατρικό του Μίκη Θεοδωράκη και κατέγραψαν συγκινητικές στιγμές.

Η αυλή του πατρικού του έχει γεμίσει με μηνύματα ευγνωμοσύνης και αγάπης. Στίχοι από τραγούδια του είναι γραμμένοι πάνω σε χαρτί και καρφιτσωμένοι στην πόρτα του σπιτιού. Όλα είναι γεμάτα αγάπη κι ένα «ευχαριστώ» στον μεγάλο δημιουργό.

«Σε αγαπάμε φίλε μας»

Την ώρα που εκατοντάδες πολίτες στη Μητρόπολη Χανίων έλεγαν το «τελευταίο αντίο» στον Μίκη Θεοδωράκη, ανάμεσα στο πλήθος ξεχώρισε ένα μικρό κοριτσάκι. Μπήκε στο Ναό κρατώντας στα χέρια ένα λουλούδι για τον σπουδαίο συνθέτη.

Λίγα λεπτά αργότερα έγραψε και εκείνο στο βιβλίο συλληπτηρίων.

«Σε αγαπάμε φίλε μας» και δύο μεγάλες καρδιές. Τέσσερις λέξεις που μαρτυρούν τι ήταν ο Μίκης για μικρούς και μεγάλους. Ο φίλος μας...

Οι 96 βρακοφόροι που συγκλόνισαν

Ξεχωριστή μνεία πρέπει να γίνει στους 96 βρακοφόρους, που συνόδευσαν τον Μίκη Θεοδωράκη, οι οποίοι ανέλαβαν να συνοδεύσουν τη σορό του από την Αγορά μέχρι την Μητρόπολη Χανίων.

Οι διοργανωτές της τελετής επέλεξαν συνολικά 96 βρακοφόρους για να συνοδεύσουν τον Μίκη Θεοδωράκη ως έναν συμβολικό αριθμό καθώς σε ηλικία 96 ετών έφυγε από τη ζωή ο τεράστιος μουσουργός το πρωί της περασμένης Πέμπτης, 2 Σεπτεμβρίου.

Σήμαναν οι καμπάνες στον Γαλατά

Λίγο μετά τις 12:30 η σορός του Μίκη Θεοδωράκη έφτασε στον Γαλατά Χανιών. Στο χωριό όπου γεννήθηκε ο σπουδαιότερος όλων.

Κόσμος από τα μπαλκόνια χειροκροτούσε, τραγούδαγε.

Τραγική φιγούρα, η κόρη του Μαργαρίτα, η οποία υποβασταζόμενη, προσήλθε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, όπου ψάλθηκε η νεκρώσιμη ακολουθία.

Στην κηδεία του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη βρέθηκαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο Γ.Γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και άλλοι επίσημοι, πολιτικοί και θεσμικοί παράγοντες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός - Σάκης Αρναούτογλου: Πότε θα κατεβάσουμε τα χειμωνιάτικα

Η ΕΛΣΤΑΤ αναζητά 60.000 απογραφείς με μισθό 1.200 ευρώ