ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ε. Τσαλιγοπούλου: Έχουμε όλοι προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα

Ε. Τσαλιγοπούλου: Έχουμε όλοι προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα

Mετά από μια πολύμηνη περιοδεία η Ελένη Τσαλιγοπούλου επιστρέφει στην Αθήνα για μια και μοναδική εμφάνιση, σφραγίζοντας το καλοκαίρι του 2012.

Συνέντευξη στη Σίσσυ Γκουρνέλου

Λίγο πριν από αυτό η τραγουδίστρια μας μιλάει για την ανταπόκριση που είχαν από τον κόσμο οι φετινές της συναυλίες, για την κρίση και για τα επόμενα σχέδιο μετά τον δίσκο «Τα-ρί-ρα».

Ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του «Τα-ρί-ρα», πως κρίνετε την πορεία του; Θα υπάρξει και νέα δική σας υπογραφή όσον αφορά τη μουσική σύνθεσης;

Eίμαι πολύ ευχαριστημένη από την υποδοχή που είχε, κυρίως από νέους ανθρώπους με ανησυχίες και αναζητήσεις για νέες προτάσεις.

Η αποδοχή του τόσο δισκογραφικά αλλά κυρίως στις συναυλίες ήταν ένα μεγάλο δώρο για μένα, μια μεγάλη επιβεβαίωση.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας δισκογραφικά σχέδια;

Ήδη γράφω τραγούδια που θα αποτελέσουν την επόμενη δουλειά μου, πάλι σε στίχους αγαπημένων φίλων δημιουργών και στιχουργών. Νομίζω ότι αυτή τη φορά το αποτέλεσμα θα είναι ακόμα καλύτερο.

Την εποχή της κρίσης ο κόσμος αναζητά περισσότερα χαρούμενα ή μελαγχολικά κομμάτια;

Νομίζω ότι θέλει πάντα και τα δύο στη ζωή του. Απλά με την κρίση έχει γίνει πιο απαιτητικός και αποφεύγει ότι είναι επιφανειακό και ψεύτικο. Και τέτοια τραγούδια υπάρχουν και στις δύο διαθέσεις που αναφέρετε.

Τι σας εκνευρίζει στην ελληνική μουσική σκηνή;

Θα ήθελα να είναι λίγο πιο τολμηροί οι δημιουργοί που δραστηριοποιούνται και να δοκιμάζουν καινούργια πράγματα. Να μη βολεύονται στα έτοιμα αλλά να ψάχνουν και να ακούνε πολλή μουσική, ιδίως ξένη.

Πως επιβιώνει ένας καλλιτέχνης σήμερα;

Όπως όλοι με πολύ λιγότερα λεφτά από παλαιότερα! Έχουμε όλοι προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

Πέρασε ένα καλοκαίρι με πολλές live εμφανίσεις. Το κοινό ανταποκρίνεται σήμερα σε αυτά τα μουσικά καλέσματα;

Εντυπωσιακά! Η ανταπόκριση ακόμα και σε απομακρυσμένα μέρη ήταν εντυπωσιακή και μάλιστα από νέους ανθρώπους. Νομίζω ότι ο κόσμος ξαναγυρίζει στις συναυλίες σαν είδος διασκέδασης.

Έχετε ασχοληθεί πολύ με τη παραδοσιακή μουσική. Τα τελευταία χρόνια ακούμε πολλά παραδοσιακά τραγούδια σε μοντέρνες διασκευές. Πιστεύετε ότι αυτό φέρνει τον κόσμο πιο κοντά στο συγκεκριμένο είδος;

Το σίγουρο είναι ότι είναι ένας τρόπος να ανακαλύπτει ένα μέρος του κόσμου μεγάλους θησαυρούς της παράδοσης μας. Βέβαια παίζει ρόλο ο τρόπος που το προσεγγίζει ο κάθε μουσικός. Αν γίνει με φαντασία και αγάπη το αποτέλεσμα μπορεί να είναι συναρπαστικό.

Τι άλλα είδη μουσικής ακούτε; Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας διεθνείς καλλιτέχνες;

Τα τελευταία χρόνια ακούω πάρα πολύ ξένη μουσική. Μου αρέσουν πολύ οι P.J. Harvey, η Adele, η Joan As Police Woman, οι Massive Attack, o Τοm Waits, πάρα πολλοί!

Στο εξωτερικό ήδη πολλές μπάντες «ανεβάζουν» κατευθείαν τη μουσική τους στο Διαδίκτυο. Πιστεύετε ότι στη χώρα μας μπορεί να γίνει αυτό; Εσείς θα το επιλέγατε;

Είναι ένας τρόπος να ακουστεί η μουσική σου ειδικά αν είσαι νέος μουσικός και δεν έχεις άλλο τρόπο ή μηχανισμό μιας εταιρείας. Δεν θα το έκανα γιατί δεν συμφωνώ να προσφέρεται η μουσική δωρεάν.

Τι να περιμένουμε να δούμε και να ακούσουμε από εσάς στην συναυλία της Πέμπτης;

Θα παίξουμε τραγούδια από το Ταρίρα, τα πρώτα δικά μου τραγούδια δηλαδή αλλά και τραγούδια από τα είκοσι χρόνια της πορείας μου στη μουσική. Αρκετά παραδοσιακά επίσης που λατρεύω με πιο ηλεκτρικό ήχο.

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου εμφανίζεται σήμερα στο Κηποθέατρο Παπάγου.

Μαζί της παίζουν οι:

Σπύρος Χατζηκωνσταντίνου: κιθάρες

Βαγγέλης Καλαμάρας: τύμπανα

Άριστείδης Χατζησταύρου: κιθάρες

Χάρης Κελλάρης: μπάσο

Ηχοληψία: Τάκης Σπυρόπουλος

Φωτισμοί: Αzaad Χαραλάμπους

Ώρα έναρξης: 20:30

Τιμή εισιτηρίου: 12 ευρώ