ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πρόκληση-Sunday Times:Η Αμφίπολη είναι κοντά στη «Μακεδονία»

Πρόκληση-Sunday Times:Η Αμφίπολη είναι κοντά στη «Μακεδονία»

Προκλητικό άρθρο από τη Sunday Times για την Αμφίπολη, με την ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας να «βαφτίζει» τα Σκόπια «Μακεδονία».

Το άρθρο της... αγεωγράφητης συντάκτριας, Ανθής Καρασάββα αναφέρεται στα όσα ανακοινώθηκαν το Σάββατο (29/11) από την Κατερίνα Περιστέρη και γράφει σχετικά με την πρώτη κοντινή φωτογραφία του σκελετού, «τα υπολείμματα βρέθηκαν νωρίτερα το Νοέμβριο μέσα σε θολωτή κατασκευή η οποία σχημάτιζε έναν από τους ιερούς θαλάμους εντός ενός τεράστιου τάφου, περίπου 375 μίλια βόρεια της Αθήνας, κοντά στα σύνορα με τη «Μακεδονία».

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο τάφος χρονολογείται στα χρόνια κοντά στον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου το 323 π.Χ. Από την ημέρα που ανακαλύφθηκε υπάρχει η φημολογία πως ίσως ανήκει σε κάποιον κοντινό του βασιλιά», συνεχίζει το δημοσίευμα.

Η συντάκτρια του άρθρου κλείνει το άρθρο της με ειρωνική ύφος, «Ο τάφος του λόφου Καστά, «πρωταγωνίστησε» σε τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ, ενώ τον έχουν επισκεφτεί και διασημότητες και σημαντικές προσωπικότητες, όπως ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς, προφανώς ενθουσιασμένος που θα μπορούσε να ανακοινώσει κάποια καλά νέα καθώς πασχίζει να ανοικοδομήσει την κατεστραμμένη οικονομία της χώρας».

Η αντίδραση της Άννας Παναγιωταρέα

"Είναι δικαίωμα της κ. Ανθής Καρασάββα να γράφει ό,τι θέλει στους Sunday times για το ταφικό συγκρότημα της Αμφίπολης, που οι επισκέπτες του όταν θα μπαίνουν μέσα θα χάνουν τος φως τους από την ομορφιά και τη μεγαλοπρέπεια του. Άλλωστε ουκ ολίγοι επιδόθηκαν σε τερατολογία. Δεν είναι όμως ηθικό για την κ. Καρασάββα-που ξέρω ότι μπαίνει στην σελίδα αυτή-, ούτε και για κανέναν Ελληνα δημοσιογράφο να γράφει ότι " Η Αμφίπολη είναι πολύ κοντά στη Μακεδονία", και να αναφέρεται στην FYROM. Υπάρχει διεθνής όρος αναφοράς στη γειτονική χώρα και αυτόν οφείλουμε να τηρούμε. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Κύπρια συνάδελφος γράφει ανάλογα. Άρθρα της, όπως εκείνα για την "εκπαίδευση Κούρδων στη Νέα Μάκρη" έχουν φέρει σε πολύ δύσκολη θέση την Ελλάδα. Γνωρίζει ότι όλα αυτά είναι ψευδή. Αξίζει για μια αμοιβή από τους Sunday Times και προηγουμένως για ένα ρεπορτάζ που πληρωνόταν από το CNN, να εκθέτει την Ελλάδα- με ψευδείς ειδήσεις-διεθνώς;"

Σχετικές ειδήσεις