ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στην Εθνική Πινακοθήκη το αριστούργημα του Ρούμπενς

Στην Εθνική Πινακοθήκη το αριστούργημα του Ρούμπενς
Στην Εθνική Πινακοθήκη θα παραμείνει για λίγες μέρες ο σπάνιος πίνακας «Το κυνήγι του Καλυδώνιου Κάπρου» του μεγάλου Φλαμανδού ζωγράφου Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς..

Στην Εθνική Πινακοθήκη θα παραμείνει για λίγες μέρες ο σπάνιος πίνακας «Το κυνήγι του Καλυδώνιου Κάπρου» του μεγάλου Φλαμανδού ζωγράφου Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς.

Ο πίνακας, που είχε κλαπεί το 2001 από το Μουσείο Παλαιάς Τέχνης της Γάνδης και επί δέκα χρόνια τον αναζητούσε η Ιντερπόλ, ανακτήθηκε από την Ελληνική Αστυνομία, πριν από λίγες ημέρες μετά από συντονισμένη επιχείρηση.

Η αυθεντικότητα του έργου πιστοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του Υπουργείου πολιτισμού, ενώ το Μουσείο της Γάνδης, επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για τον πίνακα που έχει καταγράψει στους καταλόγους του ως Ρούμπενς και είχε κλαπεί πριν δέκα χρόνια από τις αίθουσές του, με ένοπλη ληστεία.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής ανέφερε πως η έρευνα για την υπόθεση κλοπής του πίνακα συνεχίζεται ενώ το έργο τέχνης πρόκειται να παραδοθεί στο μουσείο της Γάνδης.

Ο κλεμμένος πίνακας, αποτελεί προσχέδιο με χρώμα πάνω σε ξύλο.

Αγοράστηκε το 1898 στο Λονδίνο από τους ''Φίλους του Μουσείου της Χάγης'' με επιχορήγηση από το λεγόμενο τότε υπουργείο Πολιτισμού, με το τεράστιο ποσό για την εποχή των 250 χιλιάδων στερλινών Αγγλίας. Το 1910 παρουσιάστηκε στα Βασιλικά Μουσεία των Βρυξελλών.

Η σημασία του έργου είναι μεγάλη όπως και η επιτυχία της ελληνικής αστυνομίας και της Διεύθυνσης Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας του Υπουργείο Πολιτισμού, τόνισε ο πρεσβευτής του Βελγίου, ευχαριστώντας την ελληνική πολιτεία.