SOCIAL MEDIA

To Facebook θέλει να συνδέσει τους πάντες στο Διαδίκτυο

To Facebook θέλει να συνδέσει τους πάντες στο Διαδίκτυο

Σε πολύ καλό επίπεδο κινούνται τα αποτελέσματα του internet.org που ξεκίνησε πέρσι το Facebook μαζί με μία ομάδα τηλεπικοινωνιακών παρόχων προκειμένου να αυξήσουν το βαθμό διείσδυσης του Διαδικτύου σε αναπτυσσόμενες χώρες στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική.

Του Δημήτρη Μαλλά

Ένα χρόνο μετά την πρώτη του εμφάνιση στο Mobile World Congress (MWC), ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ εμφανίστηκε εκ νέου στην κεντρική σκηνή του Fira Gran Via της Βαρκελώνης για να δώσει μία πρώην γεύση από την πορεία του internet.org. Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει την παροχή βασικών διαδικτυακών υπηρεσιών δωρεάν για περιορισμένο χρονικό διάστημα σε ανθρώπους σε αναπτυσσόμενες αγορές που δεν γνωρίζουν τι σημαίνει συνδεσιμότητα και πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Η πρόσβαση γίνεται μέσω κινητών τηλεφώνων και το Facebook αποτελεί τη βασική υπηρεσία που παρέχεται.

Ο κ. Ζούκερμπεργκ υποστήριξε ότι το πρόγραμμα έχει εξαιρετικά αποτελέσματα καθώς στις 6 χώρες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής ο αριθμός των συνδέσεων αυξάνεται και όπως σημείωσαν τα στελέχη των Telenor, Airtel Africa και Milicom που βρέθηκαν μαζί με τον δημιουργό του Facebook δεν έχουν δει αρνητικές επιπτώσεις στα έσοδα τους από την υλοποίηση του προγράμματος. Το αντίθετο μάλιστα, καθώς παρατηρείται αύξηση των συνδέσεων επί πληρωμή. Απλώς, αυτό που επισημάνθηκε ότι θα βοηθούσε σημαντικά η μείωση του κόστους απόκτησης ενός smartphone κάτω από τα 50 δολάρια.

Ο κ. Ζούκερμπεργκ ρωτήθηκε πάντως και για τις σχέσεις του με τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, δεδομένου ότι αρκετοί πάροχοι θεωρούν "εχθρό" το Facebook. Ο επικεφαλής του δημοφιλέστερου μέσου κοινωνικής δικτύωσης παγκοσμίως απάντησε πως θεωρεί ότι το Facebook βοηθά στην αύξηση της κίνησης δεδομένων στα δίκτυα. Και η πορεία του internet.org δείχνει ότι αυτή η άποψη έχει κάποια βάση.

Σχετικές ειδήσεις