Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
SOCIAL MEDIA

Σύνταγμα, απλά θεμελιώδες!

Newsbomb

Το επικαλούμαστε συχνά, όταν νιώθουμε την κατάφωρη αδικία σε κάποιο θέμα να πλημμυρίζει τα σωθικά μας. Το επικαλούνται πολλές φορές ακόμη και οι κυβερνώντες, αν και εν τέλει το αγνοούν. Είτε ως νομικός είτε ως απλός πολίτης που θέλει να γνωρίζει τα δικαιώματά του, το Σύνταγμα είναι ο θεμέλιος λίθος αλλά και αυτή η ίδια η ταυτότητα ενός ολόκληρου έθνους.

Βάσει αυτού του σκεπτικού, η Google προωθεί το πρόγραμμα Constitute, ένα ψηφιοποιημένο αρχείο όλων των Συνταγμάτων του πλανήτη, το οποίο επιτρέπει στους επισκέπτες να μελετήσουν εκατοντάδες νομοθετικά κείμενα και να βρουν απαντήσεις σε ερωτήματα, όπως, για παράδειγμα, ποια είναι τα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις των πολιτών στην Ελλάδα.

Το Constitute χρησιμοποιεί μια αρκετά δυνατή βάση δεδομένων, με εξαιρετικά προσεγμένες μεταφράσεις των όρων που αναλύονται σε κάθε περίπτωση στην αγγλική γλώσσα. Είναι, μάλιστα, ικανή να δίνει συνδυαστικές απαντήσεις στις αναζητήσεις των επισκεπτών. Για παράδειγμα, πώς ορίζεται η ισότητα των δύο φύλων στο Σύνταγμα των Η.Π.Α., στο Σύνταγμα της Νοτίου Αφρικής αλλά και στο αντίστοιχο νομοθετικό κείμενο της Ελλάδας.

Η ιδέα του Constitute χρηματοδοτήθηκε από την Google Ideas σε μια κοινή προσπάθεια νομικών επιστημόνων από όλο τον πλανήτη, η οποία αποκρυσταλλώνεται μέσω του Συγκριτικού Προγράμματος Συνταγμάτων (CCP) και είναι εκείνο που συνέλαβε την ιδέα αυτού του χρήσιμου εργαλείου το 2008.

Πηγή: Τime Magazine