ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Προσιτά δώρα τεχνολογίας ... της τελευταίας στιγμής

Προσιτά δώρα τεχνολογίας ... της τελευταίας στιγμής

Παραμονή Χριστουγέννων και λόγω φόρτου εργασίας ή άλλων υποχρεώσεων συνειδητοποιείτε ξαφνικά ότι δεν έχετε πάρει 1-2 δώρα σε πρόσωπα του στενού σας περιβάλλοντος. Χρήματα πολλά δεν υπάρχουν -απολύτως αναμενόμενο- αλλά δεν θέλετε να πάτε και με άδεια χέρια. Επιπλέον, τα συγκεκριμένα πρόσωπα έχουν το χαρακτηριστικό ότι τους αρέσουν τα προϊόντα τεχνολογίας. Πρόβλημα ουδέν καθώς υπάρχουν ουκ ολίγα τεχνολογικά gadgets, τα οποία δεν θα σας κοστίσουν πάνω από 130-150 ευρώ.

Του Δημήτρη Μαλλά

Smartphones
Ας ξεκινήσουμε με το πιο δημοφιλές προϊόν τεχνολογίας των τελευταίων: τα smartphones. Οι τιμές στα smartphones ξεκινούν ακόμη και από τα 70 ευρώ, αν και στην προκειμένη περίπτωση αξίζει να δώσετε τουλάχιστον 130 ευρώ για να αποκτήσετε μία συσκευή που να καλύπτει τις ανάγκες των περισσότερων καταναλωτών.
Τι να προσέξετε; Κατ' αρχήν την οθόνη που καλό είναι να έχει διαγώνιο 5 ιντσών, τον επεξεργαστή που καλό θα ήταν να είναι τετραπύρηνος, η ανάλυση της κάμερας να είναι τουλάχιστον στα 5 megapixel, ενώ είναι ιδιαίτερα χρήσιμο αν υπάρχει και υποδοχή για κάρτα microSD. Από εκεί και πέρα, η ύπαρξη υποδοχής και για δεύτερη SIM κάρτα είναι κάτι που ζητούν όλο και περισσότεροι καταναλωτές.

Tablets
Στα tablets, οι επιλογές μέχρι τα 150 ευρώ είναι υπερβολικά πολλές σε σημείο που μπορεί κάποιος να χαθεί. Και εδώ ισχύει ότι όσο πιο ακριβό, τόσο πιο καλό. Βασική παράμετρος στην προκειμένη περίπτωση είναι η οθόνη, καθώς πρέπει να διαλέξετε αν θέλετε 7, 8 ή 10 ίντσες. Τα 7άρια tablets είναι μάλλον μικρά, οπότε προτιμήστε κάτι λίγο πιο μεγάλο. Όσο υψηλότερη είναι η ανάλυση τόσο το καλύτερο, ιδίως αν ο παραλήπτης του δώρου σχεδιάζει να το χρησιμοποιήσει για να βλέπει ταινίες και γενικότερα video περιεχόμενο. Και εδώ ο αριθμός των πυρήνων του επεξεργαστή έχει τη δική του σημασία, καθώς ένα μηχάνημα με τετραπύρηνο επεξεργαστή είναι εκ των ουκ άνευ, αν θες να παρακολουθείς ταινίες και γενικότερα περιεχόμενο video.

Power banks
Ένα από τα πιο συχνά παράπονα των χρηστών smartphones είναι ότι η αντοχή της μπαταρίας εξαντλείται πολύ γρήγορα. Η λύση είναι απλή: φορητές επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, γνωστές και ως power banks. Η χρήση τους είναι εξαιρετικά απλή, ενώ το κόστος ξεκινά ακόμη και από τα 10 ευρώ και υπάρχουν μοντέλα σε διάφορα χρώματα και σχέδια. Το σημείο που χρήζει προσοχής είναι ένα: η χωρητικότητα της μπαταρίας, από την οποία εξαρτάται και η τιμή της. Τα περισσότερα smartphones χρειάζονται 1800-2000 mAh, αλλά υπάρχουν και μοντέλα με 3000 mAh. Οπότε θα πρέπει να είναι και ανάλογο το μέγεθος της power bank. Πάντως, για να μην ανησυχείτε μπορείτε να βρείτε power bank με 4000 mAh χωρητικότητα και κόστος γύρω στα 35 ευρώ!

Smartband
Η νέα μόδα στο χώρο της τεχνολογίας είναι τα "έξυπνα" βραχιόλια που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση της βιομετρικής δραστηριότητας του ανθρώπου που τα φορά. Τα αποκαλούμενα και smartbands μπορούν να καταγράψουν την αθλητική δραστηριότητα μας, όπως επίσης τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου μας. Τα στοιχεία "μεταφέρονται" και προβάλλονται στο smartphone του χρήστη όπου έχει εγκατασταθεί μία ειδική εφαρμογή (app). Όσον αφορά το κόστος τους, ξεκινά από τα 60-70 ευρώ και φθάνει μέχρι και τα 150 ευρώ.

Ακουστικά
Ένα ζευγάρι ακουστικά υψηλής ποιότητας είναι πάντα χρήσιμο, ιδίως για όσους ακούν μουσική διαρκώς και ιδίως εν κινήσει. Με περίπου 50-70 ευρώ μπορείτε να κάνετε ένα δώρο στους φίλους σας ώστε να σας θυμούνται κάθε φορά που ακούν την αγαπημένη τους μουσική. Προσέξτε απλώς αν θα πάρετε ακουστικά με μικρόφωνο -για χρήση και ως hands free- ή "σκέτα" αποκλειστικά για ακρόαση μουσικής.

Φορητά ηχεία
Μία άλλη μόδα είναι τα μικρού μεγέθους φορητά ηχεία που συνδέονται ασύρματα με το smartphone ή το tablet μας και αναπαράγουν την αγαπημένη μας μουσική. Ιδανικά για αυτοσχέδια πάρτι και όχι μόνο, κυκλοφορούν σε διάφορα χρώματα και σχέδια, ενώ οι τιμές ξεκινούν από τα 15-20 ευρώ και ανεβαίνουν μέχρι αρκετά υψηλά επίπεδα.

Σκληρός δίσκος
Πάντα χρήσιμος είναι και ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος, ιδίως για όσους "κατεβάζουν" ταινίες και ο αποθηκευτικός χώρος του υπολογιστή δεν είναι ποτέ αρκετός. Προτιμήστε τους εξωτερικός σκληρούς δίσκους των 2,5 ιντσών που είναι πιο εύκολοι στη μεταφορά. Το κόστος κυμαίνεται ανάλογα με τη χωρητικότητα και ξεκινά ακόμη και από τα 50 ευρώ. Επιπλέον, υπάρχουν και ασύρματοι εξωτερικοί σκληροί δίσκοι που μπορούν να συνδεθούν ακόμη και με iPad, αυξάνοντας έτσι τη διαθέσιμη χωρητικότητα του τελευταίου.

WiFi extender
Ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο σε ένα σπίτι είναι το WiFi να μην έχει αρκετή ισχύ για να καλύψει όλα τα δωμάτια. Με περίπου 30-40 ευρώ, όσο δηλαδή κοστίζει ένα WiFi extender η εμβέλεια του WiFi επεκτείνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ένα πολύ χρήσιμο gadget.

Action cams
Μία άλλη μόδα είναι οι αποκαλούμενες action cams. Πρόκειται για μικρού μεγέθους βιντεοκάμερες που μπορούν να τοποθετηθούν σε ένα κράνος ή να τις δέσει ο κάτοχος του στο χέρι του ή να τις τοποθετήσει σε κάποιο σημείο του ποδηλάτου του ή του αυτοκινήτου ώστε να μπορεί να "τραβά" σε πρώτο πρόσωπο τη δραστηριότητα του. Οι τιμές ξεκινούν από τα 120-130 ευρώ πάντως.

Έξυπνη λάμπα
Από τα gadgets που είναι διαφορετικά είναι οι "έξυπνες" λάμπες. Πρόκειται για μία λάμπα, την οποία ο χρήστης μπορεί να ανοίγει ή να την κλείνει μέσω του smartphone ή του tablet, όπως και να τις αλλάζει χρώμα! Το κόστος, βέβαια, δεν είναι πολύ μικρό αν αναλογιστεί κανείς ότι φθάνει στα 90 ευρώ, αλλά σίγουρα είναι ένα διαφορετικό δώρο.

Σχετικές ειδήσεις