ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Προς κατάργηση η θύρα των ακουστικών;

Προς κατάργηση η θύρα των ακουστικών;

Ανάλογα με τον κατασκευαστή, οι φορητές ψηφιακές συσκευές, όπως τα smartphones και τα tablets, έχουν διαφορετικές θύρες προκειμένου να φορτίζουν ή για διάφορες άλλες διεργασίες. Όμως, υπάρχει μία υποδοχή που είναι κοινή: αυτή για τα ακουστικά.

Πρόκειται για τη θύρα που θα δείτε σε κάθε ψηφιακή συσκευή και το πλεονέκτημα της είναι ότι σε αυτήν μπορείτε να συνδέσετε ότι ακουστικά θέλετε. Μόνο που στο όχι πολύ μακρινό μέλλον, αυτό είναι πολύ πιθανό να αλλάξει και η συγκεκριμένα θύρα των 3,5 χιλιοστών να καταργηθεί!

Αυτή τη στιγμή, στους προσωπικούς υπολογιστές υπάρχουν θύρες USB, οι αποκαλούμενες USB-A για τη σύνδεση περιφερειακών συσκευών και flash drives. Στα smartphones και στα tablets συναντάμε τις θύρες micro USB που χρησιμοποιούνται κυρίως για φόρτιση. Όμως, τους τελευταίους μήνες βλέπουμε τα πρώτα μηχανήματα που χρησιμοποιούν θύρες USB-C, όπου η απόληξη του καλωδίου είναι ίδια και στις δύο πλευρές με αποτέλεσμα να μπορείς να το τοποθετήσεις όπως θες. Αυτή τη θύρα, ορισμένοι κατασκευαστές σκέφτονται ότι θα μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν και για τη σύνδεση ακουστικών, αρκεί βέβαια να υπάρξουν και τα αντίστοιχα μοντέλα ακουστικών.

Η κινεζική LeEco είναι ο πρώτος κατασκευαστής που παρουσίασε smartphones που έχουν μόνο θύρα USB-C και δεν έχουν υποδοχή για ακουστικά. Για να ακούσεις μουσική χρειάζεται να προμηθευτείς ειδικά ακουστικά, όπως αυτά που έχει ήδη παρουσιάσει η JBL.

Προς το παρόν, ακούγεται μάλλον περίεργο να πει κανείς ότι η θύρα των 3,5 χιλιοστών οδεύει προς κατάργηση, αλλά η κατάσταση είναι μάλλον διαφορετική. Η Apple φημολογείται έντονα ότι στο iPhone 7 θα καταργήσει την υποδοχή για τα ακουστικά με τη συσκευή να έχει μόνο θύρα USB-C. Σημειωτέον πως θύρα USB-C έχουν ήδη ορισμένα από τα νέα smartphones Lumia της Microsoft, το Huawei P9 και το πιο πρόσφατο MacBook Air. Αλλά όλες αυτές οι συσκευές έχουν και υποδοχή για ακουστικά. Το iPhone 7 μπορεί να μην έχει και αυτό θα είναι μία πολύ σημαντική εξέλιξη.

Την ίδια στιγμή, η Intel γνωστοποίησε σε πρόσφατο συνέδριο ότι εργάζεται πάνω στην ανάπτυξη ενός σετ προδιαγραφών για θύρα USB-C που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη σύνδεση ακουστικών και να προσφέρει βελτιωμένη απόδοση όσον αφορά στον τομέα του ήχου. Και γενικότερα, υποστηρίζεται ότι η χρήση του USB-C μπορεί να προσφέρει πολλά επιπλέον πλεονεκτήματα, μετατρέποντας τα ακουστικά ακόμη και σε συσκευές μέτρησης βιομετρικών στοιχείων. Οπότε, τα ακουστικά που έχετε αυτή τη στιγμή μαζί σας, ενδεχομένως σε 3-4 χρόνια να θεωρούνται συλλεκτικά κομμάτια.

To πρόβλημα είναι πάντως ότι σε περίπτωση που το USB-C κυριαρχήσει τότε δεν θα μπορείτε να φορτίζετε το smartphone σας και ταυτόχρονα να ακούτε την αγαπημένη σας μουσική. Αν και εδώ ασύρματες τεχνολογίες όπως το Bluetooth είναι μάλλον βέβαιο ότι θα δώσουν τη λύση...

Του Δημήτρη Μαλλά

Σχετικές ειδήσεις