ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Δικό της Smartphone ετοιμάζει η Google

Δικό της Smartphone ετοιμάζει η Google

Ένα smartphone ή μία νέα σειρά μοντέλων, τα οποία θα κατασκευάζει η ίδια, φέρεται να ετοιμάζει η Google, αλλάζοντας την τακτική που ακολουθούσε τα τελευταία χρόνια.

Του Δημήτρη Μαλλά

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Telegraph, η οποία επικαλείται πηγές που γνωρίζουν το θέμα, η Google σχεδιάζει να παρουσιάσει μέχρι το τέλος του 2016 τουλάχιστον ένα smartphone, το οποίο θα παράγει η ίδια. Η Google, τα τελευταία χρόνια, προωθεί μεν τη σειρά Nexus, όπου ελέγχει σχεδόν τα πάντα και το λογισμικό που είναι εγκατεστημένο είναι μία «καθαρή» έκδοση του Android, αλλά ο κατασκευαστής είναι κάποιος από τους συνεργάτες της, όπως η LG και η Huawei ή η Samsung πιο παλιά.

Ο αμερικανικός κολοσσός δεν σκοπεύει να σταματήσει την παραγωγή των Nexus με το επόμενο να είναι προϊόν συνεργασίας πάλι με τη Huawei, αλλά θα ήθελε και ένα μοντέλο made by Google. Κάτι αντίστοιχο έχει κάνει και με τα Chromebooks (σ.σ. φορητοί υπολογιστές με λειτουργικό το Chrome OS) όπου το καλύτερο εξ αυτών, το Pixel C, το παράγει εξ ολοκλήρου η Google χωρίς εμπλοκή άλλου κατασκευαστή.

Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν πως με το Google smartphone ο αμερικανικός κολοσσός θέλει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Apple, η οποία ελέγχει όλο το οικοσύστημα της. Όμως, το πιθανότερο είναι πως η Google απλά να θέλει να δείξει στους κατασκευαστές με τους οποίους συνεργάζεται πως θα πρέπει να είναι ένα smartphone που να εκμεταλλεύεται πλήρως το Android. Κάτι αντίστοιχο με αυτό που έχει επιδιώξει να κάνει η Microsoft με τη σειρά Surface για tablets και φορητούς υπολογιστές με Windows. O λόγος είναι ότι πολλοί κατασκευαστές, ιδίως από την Κίνα, κάνουν τις δικές τους παρεμβάσεις στο Android με αποτέλεσμα η εμπειρία που έχουν οι καταναλωτές να μην είναι η ίδια σε όλες τις συσκευές όπως θα ήθελε -ιδανικά- η Google. Από την άλλη πλευρά και οι κατασκευαστές προσπαθούν να διαφοροποιηθούν μεταξύ τους σε μία αγορά που έχει γίνει ιδιαίτερα ανταγωνιστική.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Google είχε προσπαθήσει να κάνει κάτι αντίστοιχο και όταν εξαγόρασε το τμήμα κινητών τηλεφώνων της Motorola. Όμως, το εγχείρημα δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και τελικώς η Google επέλεξε να πουλήσει εκ νέου τη Motorola στη Lenovo.