ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Έτσι θα βλέπετε όλα τα κανάλια ακόμα και όταν πέσει «μαύρο»!

Έτσι θα βλέπετε όλα τα κανάλια ακόμα και όταν πέσει «μαύρο»!

Απαραίτητη βέβαια προϋπόθεση είναι να μην κλείσουν. Δύο φοιτητές του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνικών του Πανεπιστημίου Αθηνών ανακάλυψαν την… ελεύθερη τηλεόραση, φέροντας στο ίδιο τηλεκοντρόλ τα τέσσερα αδειοδοτημένα κανάλια, αλλά και αυτά στα οποία θα πέσει «μαύρο» με το νέο νόμο.

Οι δύο φίλοι και συμφοιτητές στο τρίτο έτος εφηύραν το VisionTV. Μια απλή, αλλά ευφυέστατη παράκαμψη του «μαύρου» στα μη αδειοδοτημένα κανάλια, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχει η τηλεόραση μέσω διαδικτύου ή webTV.

Μέσα σε ένα διάστημα μικρότερο του ενός μήνα, οι δύο φερέλπιδες νέοι σχεδίασαν το ηλεκτρονικό κύκλωμα, κατασκεύασαν ένα πρωτότυπο και δοκίμασαν στην πράξη την επινόησή τους.

visiontv

Ταυτόχρονα, δημιούργησαν προφίλ στα social media αλλά και μια ιστοσελίδα για την προώθηση της συσκευής VisionTV, ενός «αποκωδικοποιητή» κόστους μόλις 20 ευρώ.

Μέσω αυτού, ο χρήστης θα μπορεί να παρακολουθεί στην τηλεόρασή του οποιοδήποτε κανάλι, αδειοδοτημένο ή μη, καθώς το VisionTV περνά αυτόματα και χωρίς καμία παρέμβαση του τηλεθεατή, από τα κανάλια της Digea σε όσα εκπέμπουν -ή θα εκπέμπουν- μόνο μέσω διαδικτύου.

kanalia

Την ιδέα στους δύο φοιτητές έδωσε ένα άρθρο για τους εναλλακτικούς δρόμους που μπορούν να ακολουθήσουν τα κανάλια τα οποία δεν έλαβαν άδεια εκπομπής κατά τη διαδικασία της δημοπράτησης και συγκεκριμένα αυτόν του διαδικτύου.

Η «καρδιά» της συσκευής είναι το Raspberry Pi, ένας μικροσκοπικός υπολογιστής σε μορφή πλακέτας -για την ακρίβεια ο «κλώνος» της, δηλαδή ένα νόμιμο αντίτυπο. Το λογισμικό, δε, που χρησιμοποιείται για τη λειτουργία του VisionTV είναι επίσης ελεύθερο, «ανοιχτού κώδικα», με αποτέλεσμα η συσκευή να είναι απλή και στο σημαντικότερο οικονομική.

visiontv2

Συνδεσμολογία της συσκευής VisionTV

Το VisionTV δεν προϋποθέτει καμία συνδρομή. Με 20 ευρώ, όπως το κοστολογούν οι δύο φοιτητές, κάθε τηλεθεατής θα αγοράζει τον «αποκωδικοποιητή», αλλά και το δικαίωμα πρόσβασης στην τεχνική πλατφόρμα του VisionTV.

Προκειμένου ωστόσο να γίνει η μαζική παραγωγή της συσκευής, αυτό που επιδιώκουν οι δύο φίλοι, είναι την έμπρακτη στήριξη από τα κανάλια εκείνα που έμειναν εκτός αδειοδότησης…

Πρόκειται εξάλλου για έναν απλό, ευφυέστατο και νόμιμο τρόπο προκειμένου να παρακαμφτεί το «μαύρο» στα κανάλια, αρκεί βέβαια οι τηλεοπτικοί σταθμοί να εξασφαλίσουν τη βέλτιστη εκπομπή του προγράμματός τους μέσω διαδικτύου…

Σχετικές ειδήσεις