ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

CES 2017: ΟLED τηλεοράσεις, περίεργα laptops, VR και ψηφιακοί βοηθοί

CES 2017: ΟLED τηλεοράσεις, περίεργα laptops, VR και ψηφιακοί βοηθοί

Οι εκθέσεις τεχνολογίας δίνουν -συνήθως- μία εικόνα του τι θα δούμε μέσα στους επόμενους μήνες όσον αφορά σε νέα προϊόντα.

Του Δημήτρη Μαλλά

Και αν κρίνουμε από τις παρουσιάσεις στο φετινό Consumer Electronics Show (CES), το οποίο ολοκληρώθηκε την Κυριακή (8/1/2017), η τρέχουσα χρονιά θα έχει αρκετό ενδιαφέρον.

Από τις σημαντικότερες ειδήσεις για όσους ασχολούνται με το κομμάτι της τηλεόρασης ήταν, χωρίς αμφιβολία, η επιλογή της Sony να αρχίσει και αυτή να αξιοποιεί την τεχνολογία OLED. Η ιαπωνική εταιρεία παρουσίασε τη σειρά Α1 με «ναυαρχίδα» ένα μοντέλο στις 77 ίντσες, το οποίο ήταν μία από τις καλύτερες τηλεοράσεις που έκαναν την εμφάνιση τους στη φετινή CES και βασίζεται στην τεχνολογία OLED. Μέχρι τώρα, OLED τηλεοράσεις είχε πρακτικά μόνο η LG, πάνελ της οποίας εκτιμάται ότι χρησιμοποιεί και η Sony, αλλά απ’ ότι φαίνεται η CES θα είναι η απαρχή μίας νέας εποχής στον συγκεκριμένο τομέα.

Πέραν των τηλεοράσεων, οι μεγάλοι κατασκευαστές είναι προφανώς ότι πειραματίζονται αυτή την εποχή με τον τομέα των ψηφιακών βοηθών. Η Lenovo, για παράδειγμα, έδειξε το Lenovo Assistant, το οποίο είναι ένα μηχάνημα που απαντά σε φωνητικές εντολές και το οποίο θα δούμε εντός του α’ εξαμήνου στα καταστήματα, ενώ η Sony είχε μία πρωτότυπη συσκευή, ονόματι N, με τον ψηφιακό βοηθό να αποκαλείται... Nigel.

Στον τομέα των προσωπικών υπολογιστών, τα μηχανήματα γίνονται ελαφρύτερα και πιο δυνατά ή πιο ...περίεργα. Αν δει κανείς ένα πρωτότυπο laptop της αμερικανικής Razer, η οποία εξειδικεύεται στο χώρο των συσκευών για gaming, θα καταλάβει τι σημαίνει περίεργος φορητός υπολογιστής. Και αυτό γιατί το συγκεκριμένο μηχάνημα έχει τρεις οθόνες, οι οποίες ξεδιπλώνονται και προσφέρουν μία άκρως εντυπωσιακή εμπειρία. Βέβαια, το βάρος είναι πολύ μεγάλο και το κόστος, προς το παρόν, άγνωστο, καθώς ουδείς μπορεί να αναφέρει με βεβαιότητα ότι το συγκεκριμένο μοντέλο θα κυκλοφορήσει τελικώς στην αγορά.

Πολύ μεγάλη έμφαση δόθηκε στη φετινή CES στο χώρο της εικονικής πραγματικότητας (virtual reality), στην οποία δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι είναι μία από τις μεγάλες τάσεις της φετινής χρονιάς. Συσκευές VR υπήρχαν πολλές, αν και αρκετοί ήταν εκείνοι που προτίμησαν να δοκιμάσουν το Project Alloy της Intel, επειδή είναι μία συσκευή VR που λειτουργεί αυτόνομα, δηλαδή δεν χρειάζεται να συνδεθεί σε smartphone ή υπολογιστή. Ενδιαφέρον project με τη συσκευή να αναμένεται να είναι διαθέσιμη -τουλάχιστον στην αμερικανική αγορά- εντός του 2017.