ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ερευνήτρια βοηθά παιδιά να αποφύγουν το hacking- Τι τούς συμβουλεύει και τι τούς διδάσκει

Ερευνήτρια βοηθά παιδιά να αποφύγουν το hacking- Τι τούς συμβουλεύει και τι τούς διδάσκει

Οι έφηβοι με τους οποίους συνομιλεί συχνά δραστηριοποιούνται σε «υποχθόνια» διαδικτυακά περιβάλλοντα.

Ο 'Ασκαν Χοσεϊνί έφερε εις πέρας την πρώτη του επίθεση με κακόβουλο λογισμικό (malware) όταν ήταν μόλις 11 ετών. Τοποθέτησε το malware σε έναν δίσκο CD-ROM, το οποίο περιείχε οικογενειακές φωτογραφίες και διέγραψε όλα τα αρχεία από τους υπολογιστές των μελών της οικογένειάς του. Όταν το ανακάλυψαν αυτό οι γονείς του, του απαγόρευσαν την πρόσβαση σε οποιοδήποτε υπολογιστή για ένα ολόκληρο καλοκαίρι.

χακ 1

Τώρα, στα 23 του χρόνια ο 'Ασκαν εργάζεται στο πλευρό της ερευνήτριας σε θέματα διαδικτυακής ασφάλειας Αμάντα Ρουσό, στην εταιρεία Endgame. Η ίδια ασχολείται τα τελευταία 8 χρόνια με τη βιομηχανία του κυβερνοχώρου, διερευνώντας τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται σε επιθέσεις με κακόβουλο λογισμικό.

Όπως δήλωσε η Ρουσό στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNN, λαμβάνει διαρκώς μηνύματα από νέους οι οποίοι βρίσκονταν κάποτε στη θέση του Χοσεϊνί: έξυπνα παιδιά που χρησιμοποιούν κακόβουλο κώδικα για να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές.

Ζητούν τη συμβουλή της σχετικά με τον τρόπο ανάπτυξης κακόβουλων προγραμμάτων αλλά και τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται για να αποκτήσουν παράνομη πρόσβαση σε υπολογιστές. Η ίδια απαντά με την ίδια φράση κάθε φορά: «Μην το κάνετε».

χακ 2

«Μπορώ να σας διδάξω πώς να εξασκήσετε την αντίστροφη (μηχανική), αλλά δεν πρόκειται να σας μάθω πώς να αποκτάτε παράνομη πρόσβαση», είπε η ίδια. «Όχι ότι δεν μπορώ, αλλά, από ηθικής άποψης, δεν θα το κάνω». Λέγοντας αντίστροφη μηχανική η Ρουσό εξηγεί ότι είναι η έννοια διερεύνησης ενός κακόβουλου λογισμικού, ώστε να γίνει κατανοητό πως ακριβώς λειτουργεί και να αναπτυχθεί ένα διορθωτικό.

Οι έφηβοι με τους οποίους συνομιλεί συχνά δραστηριοποιούνται σε «υποχθόνια» διαδικτυακά περιβάλλοντα, όπως ανώνυμα «δωμάτια» συζητήσεων, όπου οι χρήστες ενθαρρύνουν την παράνομη συμπεριφορά για διασκέδαση, χρήματα ή φήμη. Ωστόσο, η Ρουσό προτείνει σε όσους την πλησιάζουν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αλλάξουν απόφαση και να ξεκινήσουν μια καριέρα στην διαδικτυακή ασφάλεια, μία βιομηχανία που αναμένεται να παρουσιάσει σοβαρές έλλειψεις ταλέντου μέσα στα επόμενα 5 χρόνια.

χακ 3

Η Ρουσό, η οποία είχε συνεργαστεί στο παρελθόν με το υπουργείο 'Αμυνας των ΗΠΑ, δήλωσε στο CNN ότι δεν θέλει να βλέπει παιδιά να συλλαμβάνονται για ανόητα λάθη. «Ξέρω, από την εμπειρία μου, ότι οι συνέπειες μπορεί να είναι καταστροφικές στη ζωή κάποιου νέου», τόνισε η ίδια.

Από την πλευρά του ο Χοσεϊνί δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν θα προχωρούσε σε μια τέτοια παράνομη πράξη ποτέ ξανά. «Οι συγγενείς μου μου φώναζαν στο τηλέφωνο, ωστόσο οι γονείς μου μου είπαν ότι εάν ενδιαφέρομαι πραγματικά τότε θα πήγαιναν να μου αγοράσουν βιβλία προγραμματισμού, κάτι που τελικά έκαναν».

Σχετικές ειδήσεις