Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΛΑΔΑ

Τσικνοπέμπτη: Κορφιάτικα Πετεγολέτσια (video)

Σοφία Βεργοπούλου

Αν θέλετε να κάνετε κάτι διαφορετικό την Τσικνοπέμπτη κι έχετε μέρες άδειας, τότε κλείστε εισιτήρια για την Κέρκυρα. Η Τσικνοπέμπτη φέτος πέφτει στις 12 Φεβρουαρίου και η Κέρκυρα θα σας εκπλήξει με το ιδιαίτερο έθιμό της που αναβιώνει την ημέρα που είναι γνωστή κατά τα άλλα για την ασυγκράτητη κρεατοφαγία.

Τα Κορφιάτικα Πετεγολέτσια ή πετεγόλια ή κουτσομπολιά είναι ένα είδος θεάτρου δρόμου που μοιάζει με την Commedia Dell Arte και εκτυλίσσεται στην κεντρική αγορά της παλιάς πόλης στην Πίνια.
Ερασιτέχνες ηθοποιοί, με σατιρικά δεκαπεντασύλλαβα σε κορφιάτικη διάλεκτο, μιμούνται τις κυράδες που βγαίνανε στα παράθυρα και κουτσομπολεύανε τη γειτονιά ή άλλους παραδοσιακούς τύπους παλιών Κερκυραίων. Οι παραστάσεις ολοκληρώνονται με καντάδες και μαντολινάτες.

Κέρκυρα με βενετσιάνικη αύρα

Ιστορική πόλη, παραδιασικά χωριά, υπέροχο γαλάζιο του Ιονίου. Η Παλιά Πόλη με το παλιό και το νέο φρούριο, είναι Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Δε θα βαρεθείτε να βολτάρετε εκεί. Οι βόλτες στα καντούνια αλλά και τα μουσεία της θα σας κρατήσουν απασχολημένους όσες μέρες κι αν κάτσετε.

Τι να φάτε οπωσδήποτε;

Ασχέτως εποχής η παστιτσάδα είναι κάτι που πρέπει να δοκιμάσετε στην Κέρκυρα. Σοφρίτο επίσης και αν δε θέλετε κρεατοφαγία, η κερκυραϊκή κουζίνα διαθέτει δεκάδες συνταγές, βενετσιάνικες κυρίως για τα ψάρια. Μπουρδέτο, σαβόρο ή μπιάνκο, μπακαλιάρος με αγιάδα, στακοφύσι. Μη ρωτάτε τι είναι τι, απλώς δοκιμάστε. Θα πιείτε φυσικά τσιτσιμπύρα.