ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισπανικό fund προκαλεί τριγμούς στο PSI

Ισπανικό fund προκαλεί τριγμούς στο PSI

Αναταράξεις στις διαπραγματεύσεις του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων προκαλεί ένα ισπανικό hedge fund, που απειλεί με αγωγές και αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις, την ίδια ώρα που οι υπόλοιποι ιδιώτες επενδυτές αρνούνται σθεναρά να δεχθούν μεγαλύτερες απώλειες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, οι ιδιώτες δείχνουν έντονες αντιστάσεις στις πιέσεις του ΔΝΤ να αποδεχθούν ζημίες μεγαλύτερες από αυτές που είχαν συμφωνήσει αρχικά.

Οι ιδιώτες θέλουν κουπόνι τουλάχιστον 5% στα νέα ομόλογα ύψους 70 δισ. ευρώ που θα εκδώσει η κυβέρνηση. Από την πλευρά του, το ΔΝΤ ζητά μικρότερο κουπόνι, προκειμένου το ελληνικό χρέος να υποχωρήσει κάτω από το 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.

Κι ενώ το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων αποτελεί κομβικό σημείο για την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας αλλά και την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, ένα ισπανικό fund προκαλεί τριγμούς στη διαδικασία.

Το Vega Asset Management που θεωρείται από τα πιο σημαντικά hedge fund με ελληνικά ομόλογα, απεχώρησε από τις διαπραγματεύσεις και απειλεί με αγωγές, καθώς επισημαίνει ότι η διαδικασία δεν είναι πλέον εθελοντική.

Στέλεχος του fund διεμήνυσε ότι το Vega θα ξεκινήσει να αναζητά τις διαθέσιμες νομικές επιλογές, προκειμένου να αρνηθεί και να αμφισβητήσει κάθε ανταλλαγή που προβλέπει ζημία άνω του 50%.

Παράλληλα, θεωρείται πλέον βέβαιο ότι τα εμπλεκόμενα μέρη στις διαπραγματεύσεις έχουν συμφωνήσει ότι τα νέα ομόλογα θα διέπονται από το βρετανικό δίκαιο και θα έχουν την ίδια προτεραιότητα με το ΔΝΤ και το EFSF. Έχουν επίσης συμφωνήσει ότι θα υπάρχουν ρήτρες συλλογικής ευθύνης, που θα εξασφαλίζουν τη συμμετοχή των πιστωτών στο πρόγραμμα.