ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Goldman Sachs: Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και θα μείνει στο ευρώ

Goldman Sachs: Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και θα μείνει στο ευρώ

Ελληνική χρεοκοπία και παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη είναι το σενάριο που θεωρεί ως πιθανότερο για το 2012 ο επικεφαλής της Goldman Sachs, Τζιμ Ο'Νιλ, σημειώνοντας πάντως ότι μεσοπρόθεσμα η χώρα δύσκολα θα μείνει στο ευρώ.

Σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal, o Τζιμ Ο'Νιλ εκτιμά ότι το 2012 η ευρωζώνη όχι μόνον δεν θα διασπαστεί, αλλά δεν θα υπάρξουν και αποχωρήσεις κρατών-μελών.

Ακόμη και στην περίπτωση της Ελλάδας, ο επικεφαλής της αμερικανικής τράπεζας υποστηρίζει ότι οι συνέπειες της αποχώρησής της από την ευρωζώνη είναι τόσο απρόβλεπτες, που οι άλλες χώρες της ευρωζώνης ενδιαφέρονται να αποτρέψουν ένα τέτοιο σενάριο. «Νομίζω ότι το πιο πιθανό είναι η Ελλάδα να χρεοκοπήσει αλλά να παραμείνει στην ευρωζώνη», συμπλήρωσε.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι μακροπρόθεσμα θα είναι δύσκολο τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Πορτογαλία να παραμείνουν στο ευρώ.

Πάντως, ο Ο'Νιλ είχε και μια συμβουλή προς τους ηγέτες της ευρωζώνης: να συναντιούνται λιγότερο το 2012. Στις προηγούμενες συνεδριάσεις τους όχι μόνο δεν πέτυχαν πολλά, αλλά δημιούργησαν έναν καταστροφικό κύκλο προσδοκιών και απογοητεύσεων.