ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σήμερα η «μέρα 0» για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα

Σήμερα η «μέρα 0» για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα

Η «ημέρα 0» για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, έφτασε.

Αργά το μεσημέρι, οι άνθρωποι της BlackRock στην Αθήνα, θα περάσουν την πόρτα του μεγάρου της Τράπεζας της Ελλάδας και θα παραδώσουν στον διοικητή της κ. Γιώργο Προβόπουλο το πλήρες κείμενος της έκθεσής τους για την κατάσταση του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Έτσι, με καθυστέρηση περίπου 1,5 μήνα, η διαδικασία αυτή λαμβάνει τέλος και αρχίζει αυτόματα η αντίστροφη μέτρηση για την επιχείρηση ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Μολονότι η ΤτΕ θα γίνει άμεσα κοινωνός της κατάστασης, σήμερα τουλάχιστον, λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο της έκθεσης, δεν θα γίνουν γνωστές.

Κι αυτό γιατί από την ΤτΕ δεν θα ήθελαν να επιβαρύνουν περαιτέρω την ήδη βαριά ατμόσφαιρα που δημιουργεί στις τράπεζες η διαπραγμάτευση για το PSI+.

Σύμφωνα πάντως με πρόχειρους υπολογισμούς, αυτή η έκθεση της BlackRock θα στοιχίσει στο σύστημα περί τα 15 δισ. ευρώ.

Στο ποσό αυτό υπολογίζεται η «ένεση» που θα πρέπει να γίνει στα κεφάλαια των πιστωτικών ιδρυμάτων, προκειμένου να ορθοποδήσουν.

Αν στο ποσό αυτό, προστεθεί και το «τραύμα» που θα προκαλέσει το PSI+, με το «κούρεμα» του 50% στα ομόλογα, τότε αντιλαμβάνεται κανείς ότι αυτές οι ημέρες δεν είναι και οι καλύτερες για τους Έλληνες τραπεζίτες.

Οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι πολύ δύσκολα θα αποφύγουν την οδό της κρατικοποίησης μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που αποτελεί και τον μεγαλύτερο εφιάλτη τους.

Το πιθανότερο είναι ότι αυτή η διαδικασία θα ξεκινήσει από τα μέσα Φεβρουαρίου και θα αφορά στο σύνολο των τραπεζών, με την εξαίρεση ενδεχομένως μιας ή το πολύ δύο.

Οι οποίες, ωστόσο, απλώς, θα επιβεβαιώσουν τον κανόνα, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις.