ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα τελεσίγραφα της τρόικας

Τα τελεσίγραφα της τρόικας

Το τελεσίγραφο των ευρωπαίων εταίρων προς την Ελλάδα είναι ξεκάθαρο: Το αργότερο μέχρι την Κυριακή πρέπει να έχει κλείσει το νέο μνημόνιο και το PSI, προκειμένου να εγκριθεί από το Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα.

Η τρόικα δίνει πλέον απόλυτη προτεραιότητα σε θέματα δημοσιονομικής λειτουργίας, ενώ εμφανίζεται πιο συγκαταβατική στο θέμα των μισθών.

Συγκεκριμένα, ζητεί εδώ και τώρα τα εξής:

Κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο για 150.000 υπαλλήλους.

Απαιτεί την κατάργηση 150.000 μόνιμων θέσεων στο δημόσιο ως το 2015 και την απόλυση ισάριθμων υπαλλήλων. Επίσης απαιτεί την άμεση εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις.

Ζητεί επίσης από τα κόμματα να δεσμευτούν ότι με την επόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση θα προχωρήσουν στην κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο τομέα.

Μνημόνιο για τους ΟΤΑ

Είναι γνωστό ότι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης λειτουργούν ως "παραδημόσιο" και θεωρούνται εστίες κρυφών ελλειμμάτων.

Μερική ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων

Η τρόικα ζήτησε να μπουν ιδιώτες επιχειρηματίες μέσω διαγωνισμών και στα νέα νοσοκομεία μέσω των (ΣΔΙΤ) στη διοίκηση των νοσοκομείων τουλάχιστον ως προς το ξενοδοχειακό μέρος και να αυξηθεί η συμμετοχή των ασφαλισμένων όχι μόνο στα φάρμακα, αλλά σε όλες τις υπηρεσίες.

Άμεση καταπολέμηση της γραφειοκρατίας

Παρά την καταγραφή εκατοντάδων αποφάσεων που πρέπει να καταργηθούν άμεσα δηλώνουν ότι δεν είναι ακόμη σε θέση να εισηγηθούν μέτρα ώστε να αντιμετωπιστεί το τέρας της ελληνικής γραφειοκρατίας.

Μισθοί ιδιωτικού τομέα.

Θα αποδεχθούν την όποια συμφωνία των κοινωνικών εταίρων και τη διατήρηση σε ισχύ της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αλλά ζητούν την κατάργηση όλων των κλαδικών συμβάσεων με αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που θα ισχυροποιούν τις επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις εργασίας.