ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με ποιους όρους έκλεισε το PSI

Με ποιους όρους έκλεισε το PSI

Η άφιξη του επικεφαλής του IIF κ. Τσαρλς Νταλάρα στην Αθήνα, ουσιαστικά, σηματοδοτεί το τέλος των διαπραγματεύσεων, αναφορικά με το PSI του ελληνικού χρέους.

Καλά ενημερωμένες πηγές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, υποστήριζαν και χθες ότι "η συμφωνία έχει ουσιαστικά κλείσει κι απομένουν μόνο οι ανακοινώσεις".

Ωστόσο, όμως, όπως καθίσταται ξεκάθαρο, αυτές δεν πρόκειται να γίνουν, αν προηγουμένως δεν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το νέο οικονομικό πρόγραμμα.

Κατά κάποιο τρόπο, το PSI και η συμφωνία για το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους, χρησιμοποιούνται από την τρόικα ως ένα επιπλέον μέσο πίεσης προς την κυβέρνηση, προκειμένου να δεχθεί τους σκληρούς όρους του νέου μνημονίου. Κατά τα άλλα, έως και χθες το απόγευμα ανοικτά ήταν μόνο κάποια τεχνικής φύσεως θέματα, ενώ τα μεγάλα αγκάθια είχαν ξεπερασθεί. Και μάλιστα, με όρους, που, όπως λέγεται, ήταν ασφαλώς καλύτεροι, απ' ό,τι αρχικά αναμένονταν.

Για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά στο επιτόκιο, οι τελευταίες πληροφορίες ανέφεραν ότι τελικώς κλείνει πολύ χαμηλότερα κι απ' το αρχικό 3,7%, που ούτως ή άλλως θεωρούνταν ικανοποιητικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η συμφωνία οδεύει ολοταχώς προς το 3,4% με 3,5% κι αυτό είναι το μεγάλο δέλεαρ για την ελληνική πλευρά.

Με ένα τέτοιο επιτόκιο, η επιβάρυνση του χρέους γίνεται ακόμα μικρότερη και το πρόβλημα περισσότερο διαχειρίσιμο.

Μένει βεβαίως, όλα τα παραπάνω να αποδειχθούν στην πράξη, όταν έλθει η κρίσιμη ώρα.

Γεγονός πάντως αποτελεί ότι το "κούρεμα" του χρέους μπορεί να ξεκινήσει κι αύριο το πρωί, αν χρειασθεί, καθώς σιωπηρώς εξασφαλίσθηκε ακόμα και η συγκατάθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία θα δώσει το παρόν στη διαδικασία διασφαλίζοντας έτσι τον αρχικό στόχο του 75% από πλευράς συμμετοχής των πιστωτών της χώρας.