ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποια είναι τα νέα μέτρα

Ποια είναι τα νέα μέτρα

Μεγάλες ανατροπές στις ζωές των εργαζομένων φέρνουν τα νέα μέτρα που περιλαμβάνει το νέο Μνημόνιο.

Η Βουλή καλείται να ψηφίσει απόψε τα μεσάνυχτα τη νέα δανειακή σύμβαση.

Η επόμενη ημέρα όμως προδιαγράφεται ζοφερή, καθώς η διάλυση του δικαίου των συλλογικών συμβάσεων, οι μειώσεις μισθών που μπορεί να φτάσουν ακόμα και το 50%, το αδιέξοδο στα ασφαλιστικά ταμεία, θα «υποτιμήσουν» τελικά τις ζωές των Ελλήνων πολιτών.

Οι μειώσεις στα εισοδήματα των μισθωτών διαμορφώνονται ως εξής: Μείωση 22% στους κατώτατους μισθούς, με τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας να αμείβονται με 586 ευρώ (489 καθαρά). Χειρότερη είναι η κατάσταση για τους νέους κάτω των 25 ετών, καθώς υπόκεινται σε επιπλέον μείωση 10%, με το μισθό να διαμορφώνεται στα 527 ευρώ μεικτά (440 καθαρά).

Παράλληλα, παγώνουν οι ωριμάνσεις, ώσπου η ανεργία να πέσει κάτω του 10%, ενώ η μετενέργεια των συμβάσεων λήγει σε τρεις αντί έξι μήνες. Μετά τους τρεις μήνες αν δεν υπάρξει νέα σύμβαση, ο μισθός θα ξεκινά από πολύ χαμηλά, ενδεχομένως από τα όρια του κατώτατου μισθού.

Σταδιακά θα καταργηθούν όλες οι κλαδικές συμβάσεις και θα αντικατασταθούν με επιχειρησιακές ή ατομικές.

Από την 1η Ιανουαρίου 2013 μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ, που καταβάλλουν οι εργοδότες, κατά 3%.

Η μείωση τόσο των μισθών όσο και των ασφαλιστικών εισφορών θα οδηγήσουν σε αδιέξοδο τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ σε περίπτωση αδυναμίας καταβολής των συντάξεων, νέες μειώσεις θα εξεταστούν τον Ιούνιο.

Προς το παρόν, πάντως, οι επικουρικές συντάξεις μειώνονται κατά 15%, από ένα όριο και πάνω, οι κύριες συντάξεις σε ΔΕΗ και ΟΤΕ «ψαλιδίζονται» επίσης κατά 15%, ενώ του ΝΑΤ κατά 7%.

Στο στόχαστρο του νέου μνημονίου μπαίνουν και τα κοινωνικά επιδόματα, τα οποία πλέον θα καταβάλλονται με καθιέρωση εισοδηματικών κριτηρίων.

Όσον αφορά το δημόσιο τομέα αναμένονται απολύσεις, επανεξέταση ειδικών μισθολογίων, εργασιακή εφεδρεία και μειώσεις συμβασιούχων.

Στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες καταργείται η μονιμότητα.

Ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας και ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας καταργούνται. Εκτός από τους δεκάδες εργαζόμενους που θα μείνουν στο δρόμο από το κλείσιμο των δύο οργανισμών, σε αγωνία βρίσκονται οι εργαζόμενοι που έχουν λάβει στεγαστικά δάνεια από τον ΟΕΚ.

Δεν λείπουν τα νέα φορολογικά μέτρα. Καταργούνται οι φοροαπαλλαγές, όπως και οι χαμηλοί συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Παράλληλα, αυξάνονται οι συντελεστές ΦΠΑ σε φάρμακα, τρόφιμα, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, ύδρευση και περίθαλψη.

Όλοι οι φόροι ακινήτων συγκεντρώνονται σε έναν.

Τέλος, ανοίγουν όλα τα επαγγέλματα.