ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα μέτρα τον Ιούνιο

Νέα μέτρα τον Ιούνιο

Νέες περικοπές σε μισθούς και επιδόματα επιφυλάσσει το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2012 σε περίπτωση που οι στόχοι που έχουν τεθεί από το Μνημόνιο, τελικώς, δεν επιτευχθούν.

Η έκθεση τόσο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά και το κείμενο της σχετικής συμφωνίας που υπογράφτηκε στο πλαίσιο της διασφάλισης του δεύτερου πακέτου οικονομικής βοήθειας, είναι ξεκάθαρα επ’ αυτού.

Στο μικροσκόπιο έχουν μπει ήδη όλα τα κοινωνικά επιδόματα, που εξακολουθούν να δίνονται, μετά τις τελευταίες περικοπές, όπως, επίσης, και οι υψηλές συντάξεις (χωρίς, προς το παρόν, ωστόσο, να έχει διευκρινισθεί, από ποιο όριο και πάνω).

Ήδη η συζήτηση φέρεται να ξαναρχίζει αναφορικά με το παρόν και το …μέλλον του 13ου και του 14ου μισθού, όπου αυτοί, βεβαίως, εξακολουθούν να δίνονται, καθώς εκτιμάται ότι με την οριστική περικοπή τους, θα καταστεί δυνατό να επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί στο μέτωπο της ανταγωνιστικότητας, που θεωρείται και είναι από τα κρισιμότερα.

Παράλληλα, στο μικροσκόπιο έχουν μπει και όλοι οι οργανισμοί και επιχειρήσεις του δημοσίου τομέα, οι οποίοι θα μπουν σε διαδικασία «λουκέτου» προσεχώς.

Για την ακρίβεια, πριν από το τέλος του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους, κατ απαίτηση και της τρόικας. Σε αυτό το μέτωπο, παρά τις κατά καιρούς δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι κυβερνήσεις της τελευταίας διετίας, δεν έχει σημειωθεί καμία απολύτως πρόοδος, γεγονός το οποίο δείχνει πλέον να εκνευρίζει τους «τροϊκανούς».

Οι οποίοι στην επόμενη επίσκεψη τους στη χώρα μας θα ζητήσουν να μάθουν για τα ουσιαστικά βήματα που έχουν γίνει στο συγκεκριμένο μέτωπο. Γι αυτό και από την κυβέρνηση βιάζονται τώρα για να πάρουν τα μέτρα τους. Το θέμα είναι ποιοι οργανισμοί θα βάλουν πρώτοι αυτό το λουκέτο.