ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται μειώσεις 11% στο βασικό μισθό

Έρχονται μειώσεις 11% στο βασικό μισθό

Κοινά σημεία επαφής αναζητούν εργοδότες και εργαζόμενοι στο εμπόριο προκειμένου να φτάσουν στην υπογραφή νέας κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Συγκεκριμένα, στην χθεσινή συνάντηση που είχαν τα προεδρεία της ΓΣΕΒΕΕ, της ΕΣΕΕ, και της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος εκφράστηκε η βούληση από όλες τις πλευρές να καταλήξουν σε οι συζητήσεις σε μια κοινά αποδεκτή λύση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των εργοδοτών πρότειναν μειώσεις γύρω στο 11% στο βασικό μισθό με παράλληλη διατήρηση των θεσμικών κατοχυρωμένων δικαιωμάτων που προβλέπονται από τις προηγούμενες συμβάσεις.

Ωστόσο, οι μειώσεις αυτές δεν θα έχουν καμία σημασία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλη Κορκίδη εάν δεν περιορισθούν οι επερχόμενες μειώσεις στις ημέρες άδειας, στις αποζημιώσεως, στο χρόνο προειδοποίησης, στην προσαύξηση αμοιβών αργιών και Κυριακών, στις ωριμάνσεις καθώς επίσης στα επιδόματα και τα ρεπό.

Ταυτόχρονα, ο κ. Κορκίδης αναφέρθηκε στην κατάργηση 13ου και 14ου μισθού αλλά και στην κατάσχεση των μισθών από τις τράπεζες και το Δημόσιο.

pinakas_mesa

Όσον αφορά τα επιδόματα και τα θεσμικά, η εργοδοτική πλευρά προτείνει αναλυτικά:

- Επίδομα τέκνων 5% για κάθε παιδί από το 3ο και μετά
- Επίδομα γάμου 10% σε έγγαμους, διαζευγμένους και χήρους, ΑΕΙ 18%, ΤΕΙ 13%.
- Για τους πωλητές (διετίας), επίδομα 10ετούς υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη 5%, ταμειακών λαθών 5%, επιμόρφωσης 10% και κρέατος 5%.
- Για τους διακοσμητές (διετίες), επίδομα 10ετούς υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη 5%.
- Για το προσωπικό γραφείων (διετίες), επίδομα ξένης γλώσσας 5%, ταμειακών λαθών 5% (υπαλλήλων ταμείου), δικύκλου 10%, διαχειριστικών λαθών 3,27 ευρώ.
- Για τους λογιστές (διετίες), επίδομα προϊσταμένου λογιστηρίου 10%, ισολογισμού 75% το χρόνο, επίδομα 5% για κάθε παιδί, ανθυγιεινό χρήσης λογιστικής μηχανής 15% και διαχειριστικών λαθών 5%.
- Για τις καθαρίστριες (τριετίες), επίδομα ανθυγιεινής εργασίας 6%.
- Για τους φύλακες (τριετίες), επίδομα 5% για κάθε παιδί, αρχιφύλακα 10% και επικίνδυνης εργασίας 10%.
- Για τους οδηγούς (διετίες), επίδομα ειδικών συνθηκών 6-13 τόνων 57,08 ευρώ, ειδικών συνθηκών άνω των 13 τόνων 59,70 ευρώ, ανθυγιεινής εργασίας 31,72 ευρώ, ρυμούλκησης 57,08 ευρώ και επικίνδυνης εργασίας 63,41 ευρώ.
- Για το προσωπικό Η/Υ (τριετίες), επίδομα οθόνης 15%.