ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέχρι 30 Απριλίου η ρύθμιση οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία

Μέχρι 30 Απριλίου η ρύθμιση οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία

Στις 30 Απριλίου λήγει η προθεσμία για τη ρύθμιση οφειλών από ασφαλιστικές εισφορές, τόσο στο ΙΚΑ όσο και στα άλλα ασφαλιστικά ταμεία.

Η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 31 Μαΐου. Για όσους ρυθμίσουν τις οφειλές τους, παρατείνεται και η αναστολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης μέχρι τις 31.12.2013. Η ρύθμιση αφορά κεφαλαιοποιημένες οφειλές μέχρι τις 31.12.2011.

Οι ασφαλισμένοι που θα υποβάλλουν αίτηση για ρύθμιση οφειλών μέχρι τις 30 Απριλίου, θα έχουν έκπτωση 40% στα πρόσθετα τέλη. Στην περίπτωση της εφάπαξ εξόφλησης, έως και 6 δόσεις, η έκπτωση είναι 100% και έως 10 δόσεις, 75%.

Δικαίωμα ένταξης στις ευνοϊκές ρυθμίσεις έχουν και οφειλέτες που είχαν ενταχθεί σε προηγούμενη ρύθμιση και την έχουν απωλέσει. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΙΚΑ ΕΤΑΜ, δεν θα δοθεί άλλη παράταση στην προθεσμία.

Τι ισχύει για τον ΟΑΕΕ

Σε εγκύκλιο που εξέδωσε ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών προς όλες τις υπηρεσίες, διευκρινίζεται ότι έως τις 30 Απριλίου το 1ο δίμηνο του 2012 έχει καταστεί απαιτητό, και είναι υποχρεωτική η καταβολή του, για να πραγματοποιηθεί, η ένταξη του οφειλέτη στο διακανονισμό.

Επιπλέον, μέχρι τέλος Μαΐου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η ενοποίηση των ασφαλιστικών κωδικών από 936 που είναι σήμερα σε 78, ενώ από την 1η Ιουνίου αποδοχές και οι ασφαλιστικές εισφορές θα καταβάλλονται στις τράπεζες και στα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛ.ΤΑ)