ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Φτιάξτε κυβέρνηση, αλλιώς λεφτά τέλος

Κομισιόν: Φτιάξτε κυβέρνηση, αλλιώς λεφτά τέλος

Η Κομισιόν, μας έχει προειδοποιήσει: Δεν πρόκειται να πάρετε άλλα λεφτά από συμφωνημένες και μη συμφωνημένες δόσεις, αν προηγουμένως δεν λύσετε το πολιτικό σας πρόβλημα, δηλαδή δεν ορκίσετε κυβέρνηση, η οποία θα αναλάβει να εφαρμόσει όσα προβλέπονται στο Mνημόνιο 2.

Και προκειμένου να αποδείξει ότι αυτή τη φορά δεν αστειεύεται, αποφάσισε στην αρχή να «κόψει» της τελευταία δόση του προγράμματος οικονομικής βοήθειας που ολοκληρώνει τώρα τον κύκλο του.

Τελικώς, μετά από μια πολύωρη και επεισοδιακή συνεδρίαση της προπαρασκευαστικής επιτροπής του επόμενου Eurogroup, αποφασίσθηκε να δοθεί η δόση, αλλά ...κουτσουρεμένη. Δηλαδή, να πάρει η Ελλάδα τώρα 4 δισ. ευρώ και άλλα 1,3 δισ. που υπολείπονται όταν αποκτήσει κυβέρνηση.

Εννοείται ότι δεν γίνεται καμία απολύτως συζήτηση για το ενδεχόμενο να εκταμιευθεί η δόση του Αυγούστου, αν προηγουμένως δεν τακτοποιηθούν όλες οι παραπάνω εκκρεμότητες. Αυτό πρακτικά συνεπάγεται ότι έχουμε αρκετά λεφτά για να τα βγάλουμε πέρα μέχρι τις 31 Ιουλίου, αλλά κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει μετά. Γι αυτό και οι αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι σε πολιτικό επίπεδο, θα πρέπει να ληφθούν το ταχύτερο δυνατό. Είτε πάμε σε νέες εκλογές είτε σε σχηματισμό κυβέρνησης.

Και γι' αυτό το Σαββατοκύριακο που διανύουμε είναι ένα από τα κρισιμότερα της νεότερης ιστορίας της χώρας, χωρίς ίχνος υπερβολής. Κι αυτό γιατί κατά τη διάρκεια του θα πρέπει να δοθεί λύση στο μείζον πολιτικό πρόβλημα που ανέκυψε από την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής.

Έλληνες και ξένοι οικονομικοί παράγοντες, επιχειρηματικοί κύκλοι, επενδυτές, τραπεζίτες και αναλυτές, έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην Αθήνα, αυτές τις ώρες και πιο συγκεκριμένα στο Προεδρικό Μέγαρο, περιμένοντας τον άσπρο καπνό. Μια δήλωση, δηλαδή, ότι η χώρα έχει και πάλι κυβέρνηση.