ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τελειώνετε» είπε ο Ομπάμα σε Μέρκελ και Μόντι

«Τελειώνετε» είπε ο Ομπάμα σε Μέρκελ και Μόντι

Άμεση λύση στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους ζήτησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ μέχρι τη Σύνοδο της G20 στις 19 Ιουνίου

Με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι επικοινώνησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα το βράδυ της Τετάρτης.

Ο Ομπάμα τηλεφώνησε στην Μέρκελ από το προεδρικό αεροσκάφος, παρεμβαίνοντας στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους που απειλεί ευθέως την Ισπανία, την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι το μήνυμα του αμερικανού προέδρου συνοψίζεται με τη λέξη «τελειώνετε». Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Έθνος», ο Ομπάμα ζητά να λήξει η κρίση με τρόπο που θα πειστούν οι αγορές μέχρι τις 19 Ιουνίου, οπότε και θα λήξει η Σύνοδος των ηγετών της G20 στο Μεξικό. Μάλιστα, ο Λευκός Οίκος ζητά δραστικά μέτρα για να «σβήσει» η «φωτιά» στη ευρωζώνη, καθώς η κρίση απειλεί τις ΗΠΑ και την Ασία.

«Οι ηγέτες συμφώνησαν για τη σημασία ανάληψης μέτρων που θα ενισχύσουν την ανθεκτικότητα της ευρωζώνης και την ανάπτυξη στην Ευρώπη και παγκοσμίως. Επίσης, συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ.

Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η επικοινωνία του Ομπάμα με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, 24 ώρες νωρίτερα, κατά την οποία συμφωνήθηκε άμεσο σχέδιο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών και μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για τη διασφάλιση ενός ισχυρού νομίσματος.

Πάντως, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου ασκούν κριτική στην Μέρκελ, στην οποία καταλογίζουν καθυστερήσεις σε αποφάσεις που θα μπορούσαν να δώσουν τέλος στην κρίση.

Συνεργασία Ολάντ-Μόντι

Την ίδια ώρα, Παρίσι και Ρώμη έχουν έρθει σε επαφή και έχουν αποφασίσει να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να στηρίξουν την Αθήνα.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα «Ιλ Μεσατζέρο», ο Φρανσουά Ολάντ και ο Μάριο Μόντι ετοιμάζουν παρέμβαση υπέρ της Ελλάδος. Οι δύο άνδρες θα συναντηθούν στις 14 Ιουνίου, λίγες ημέρες πριν τις ελληνικές εκλογές.