ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο Eurogroup συμμετέχει ο Στουρνάρας

Στο Eurogroup συμμετέχει ο Στουρνάρας

Την οργή των Ευρωπαίων ομολόγων του θα αντιμετωπίσει ο υπουργός Οικονομικών, κατά την πρώτη του συμμετοχή στις εργασίες του Eurogroup

«Θα περάσεις δύσκολα στο Eurogroup» φέρεται ότι είπαν οι εκπρόσωποι της τρόικα στο νέο υπουργό Οικονομικών, κ. Γιάννη Στουρνάρα. Ο ίδιος γνωρίζει ότι η πρώτη του επαφή με τους ομολόγους του, στις εργασίες του Eurogroup δεν θα είναι εύκολη, ενώ περιμένει ότι θα συναντήσει πολλές δυσκολίες.

Στις Βρυξέλλες θα είναι και οι επικεφαλής της τρόικα, που τις περασμένες ημέρες έβγαλαν πολλές «κόκκινες» και «κίτρινες» κάρτες για την Ελλάδα, αφού διαπίστωσαν πολλές καθυστερήσεις σε καίρια σημεία του προγράμματος, που αφορούν τις αποκρατικοποιήσεις, την πάταξη της φοροδιαφυγής κλπ.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών (Π. Τόμσεν, Μ. Μορς και Κ. Μαζούχ) θα ενημερώσουν τους ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και για τις παραλείψεις των τελευταίων μηνών.

Παρότι στόχος της ελληνικής πλευράς είναι κατ' αρχήν η χρονική επιμήκυνση του προγράμματος, ούτως ώστε να αποτραπεί περαιτέρω ύφεση της οικονομίας, ο κ. Στουρνάρας διευκρίνισε από το βήμα της Βουλής ότι «η δυσκολία αυτής της επιμήκυνσης είναι ότι θα απαιτήσει πρόσθετη χρηματοδότηση και γι' αυτό η διαπραγμάτευση χρειάζεται να έχει συναινετικό χαρακτήρα».

Ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι ένα άλλο μείγμα οικονομικής πολιτικής και διαπραγματευτικής συμπεριφοράς μπορεί να είναι αποδεκτό, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει ανάκτηση της αξιοπιστίας μας, επενδύσεις και εφαρμογή της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Η ατζέντα του Eurogroup

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup θα συζητηθεί η βοήθεια προς τις τράπεζες της Ισπανίας, το αίτημα της Κύπρου για προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης, ζητήματα που άπτονται της κοινής εποπτείας των ευρωπαϊκών τραπεζών αλλά και το ελληνικό ζήτημα.

Παρότι τα περισσότερα θέματα αποτέλεσαν αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, η υλοποίησή τους πιθανόν να απαιτήσει μεγάλο διάστημα, λόγω και των διαφωνιών μεταξύ των κρατών-μελών της ευρωζώνης.