ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από φέτος η εφαρμογή των μέτρων του 2013

Από φέτος η εφαρμογή των μέτρων του 2013

Από φέτος θα αρχίσει η υλοποίηση των μέτρων που κανονικά θα ξεκινούσαν να εφαρμόζονται από το 2013.

Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου το πακέτο των μέτρων που έχει καταρτίσει η κυβέρνηση περιέχει και άλλα επώδυνα μέτρα, πέραν των περικοπών των συντάξεων.

Η απόφαση αυτή έρχεται, σε μια προσπάθεια να αποφύγει η κυβέρνηση, τη λήψη και πρόσθετων μέτρων για τον προϋπολογισμό του 2012, αλλά και να επιτύχει επιμήκυνση της διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής. Επίσης είναι ένας τρόπος για να μην αυξηθούν οι απαιτήσεις των πιστωτών για περικοπές μεγαλύτερες των 11,5 δισ. ευρώ.

Ανάμεσα στα μέτρα που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από σήμερα είναι:

Η μείωση κατά περίπου 23% του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων και των άλλων ελλειμματικών Ταμείων. Εξετάζεται μάλιστα να εφαρμοστεί για όλους όσοι έχουν υποβάλει τα δικαιολογητικά συνταξιοδότησης, αλλά δεν έχουν λάβει το εφάπαξ και φυσικά θα ισχύσει για όσους συνταξιοδοτούνται από φέτος και εφεξής.

Η επέκταση του νέου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ ενδεχομένως και με αναδρομική εφαρμογή από το Νοέμβριο του 2011. Προτείνεται συγκεκριμένα σε όσες ΔΕΚΟ δεν έχουν εφαρμοστεί οι περικοπές των αποδοχών, με ευθύνη των διοικήσεών τους, να επεκταθεί η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου που ισχύει στο δημόσιο τομέα από τον περασμένο Νοέμβριο και μάλιστα αναδρομικά.

Η μείωση των αγροτικών συντάξεων κατά 20-30 ευρώ το μήνα, ακόμα και της βασικής των 350 ευρώ, που προκαλεί ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις, καθώς το μέγιστο όφελος θα είναι της τάξης των 24 εκατ. ευρώ. Η επιχειρηματολογία είναι να συμβάλουν και οι συνταξιούχοι αγρότες στη δημοσιονομική εξυγίανση.

Διαβάστε επίσης:

Δεσμεύτηκε στον Μπαρόζο για διαρθρωτικές αλλαγές ο Πρωθυπουργός