ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεσμεύτηκε στον Μπαρόζο για διαρθρωτικές αλλαγές ο Πρωθυπουργός

Δεσμεύτηκε στον Μπαρόζο για διαρθρωτικές αλλαγές ο Πρωθυπουργός

Ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση με Ευρωπαίο θεσμικό παράγοντα που είχε ο Έλληνας Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς.

Ο κ. Σαμαράς αμέσως μετά την σύσκεψη με τους λοιπούς κυβερνητικούς εταίρους για την χάραξη και των σχεδιασμό των νέων μέτρων ώστε να εξοικονομηθούν τα περίφημα 11,5 δισ. είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Ζ. Μ. Μπαρόζο. «Με τον κ. Μπαρόζο συζητήσαμε για την οικονομία στην Ελλάδα, το ελληνικό πρόγραμμα και τις μεταρρυθμίσεις. Ανέφερα ότι είμαστε αποφασισμένοι ως κυβέρνηση τριών κομμάτων να προχωρήσουμε στις διαρθωτικές αλλαγές, τις αποκρατικοποιήσεις την εφαρμογή των συμφωνημένων μέτρων», δήλωσε ο κ. Σαμαράς μετά τη συνάντηση και συνέχισε λέγοντας: «Του είπα ξεκάθαρα ότι θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας. Στα μέτρα που συζητήσαμε είναι η διεύρυνση των αποκρατικοποιήσεων, η κατάργηση οργανισμών, τα μέτρα για την αλλαγή του κλίματος στην Ελλάδα, το χτύπημα της γραφειοκρατίας καθώς και την περικοπή δημοσίων δαπανών τα επόμενα χρόνια σε όλα τα επίπεδα: από τον πρωθυπουργό μέχρι το τελευταίο δημόσιο κονδύλι, ανάφερε ο κ. Σαμαράς. Επεσήμανα στον κ. Μπαρόζο το πρόβλημα που υπάρχει με την παράνομη μετανάστευση και την ανάγκη να υπάρξει συντονισμένη αντιμετώπιση του προβλήματος».

Ο κ. Σαμαράς σημείωσε την ανάγκη να σταματήσουν δηλώσεις ξένων αξιωματούχους που δυσκολεύουν στο να επιτευχθούν οι στόχοι της χώρας μας. «Συμφωνήσαμε να εργαστούμε μαζί ώστε να πιάσουν τόπο οι θυσίες του λαού και να φανεί φως στην άκρη του τούνελ», τόνισε ο Α. Σαμαράς. «Είμαι εδώ για να πω ότι οι Έλληνες δεν είναι μόνοι τους. Υπάρχει ελπίδα. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Θα απαιτηθούν συνεχείς προσπάθειες και αποφασιστικότητα». Αυτό ήταν το μήνυμα του προέδρου της Κομισιόν στους Έλληνες, ενώ έκανε λεπτομερή αναφορά για τα πρόσθετα μέτρα που μπορούν να ληφθούν από κοινού με την Ευρώπη στο ζήτημα της οικονομίας, αλλά και στον τομέα της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης. Συγκεκριμένα, την πρόθεσή του να ανατεθεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών, στο πλαίσιο της Τραπεζικής Ένωσης, εξέφρασε ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο: «Εχουμε λάβει θεμελιώδεις αποφάσεις για τη σταθερότητα της ευρωζώνης. Είμαστε σε περίοδο δημοσιονομικής εξυγίανσης. Οι μεταρρυθμίσεις υλοποιούνται. Η ανακεφαλαίωση των ισπανικών τραπεζών θα υλοποιηθεί και εργαζόμαστε για τραπεζική ένωση και ενιαίο εποπτικό μηχανισμό. Θα αναθέσουμε την ευθύνη στην ΕΚΤ, για την εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών. Πρέπει όλοι να συσπειρωθούμε για το μέλλον του νομίσματός μας. Κάποιες στιγμές κάποιοι δεν καταλαβαίνουν ότι βρισκόμαστε όλοι στο ίδιο καράβι».

Ο κ. Μπαρόζο, στις δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά τη συνάντηση με τον κ. Σαμαρά τόνισε επίσης: «Ο κ. Σαμαράς με διαβεβαίωσε για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και ξέρω ότι την ίδια αποφασιστικότητα συμμερίζονται και οι δύο άλλοι εταίροι της κυβέρνησης. Ξέρω ότι πολλοί έχουν χάσει τις ελπίδες τους και τους δικαιολογώ. Πρέπει όμως να ξέρουν όλοι ότι ο άλλος δρόμος απαιτεί ακόμα περισσότερες θυσίες. Πρέπει να ξαναχτίσετε τη χώρα σας με τη βοήθειά μας και να αυξήσετε την ανταγωνιστικότητά σας. Και η καλύτερη οδός είναι μέσα στο ευρώ, κυρίως για τις πιο ευπαθείς ομάδες. Ο πρωθυπουργός με διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που προέρχονται από το Β’ Μνημόνιο, αλλά χρειάζονται αποτελέσματα, αποτελέσματα, αποτελέσματα. Δεν αρκούν πλέον τα λόγια. Μετά τη συνάντησή μου με τον κ. Σαμαρά πιστεύω ότι θα υπάρξουν αποτελέσματα. Μαζί θα τα καταφέρουμε, είστε κομμάτι της ευρωπαϊκής οικογένειας. Όλοι οι αρχηγοί Κρατών έχουν δηλώσει ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στο ευρώ αν τηρήσει τις συμφωνίες. Έχουμε τηρήσει άνευ προηγουμένου αλληλεγγύη, τώρα χρειαζόμαστε τη συναίνεσή σας. Η Task Force, που με δική μας πρωτοβουλία φτιάχτηκε, εργάζεται για τις μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο. Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι, συζητούμε το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και θα προτείνουμε μια πιο ολοκληρωμένη πολιτική στην Ευρώπη για θέματα μετανάστευσης. Το μήνυμά μου είναι : δεν είναι μόνοι τους οι Έλληνες, υπάρχει ελπίδα».

Διαβάστε επίσης:

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών