ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρευνα ΕΒΕΑ: Οκτώ στους δέκα Έλληνες δηλώνουν πλήρως απαισιόδοξοι

Έρευνα ΕΒΕΑ: Οκτώ στους δέκα Έλληνες δηλώνουν πλήρως απαισιόδοξοι

Μόλις το 8% των ερωτηθέντων δηλώνει αισιόδοξο ενώ το 11% αρνήθηκε να συμμετάσχει στην έρευνα της ALCO για το ΕΒΕΑ

Του Χ.Κ. Λαζαρόπουλου

Το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί την εθνική οικονομία και τον ελληνικό λαό η άκαμπτη στάση της τρόικας, των δανειστών και των διεθνών τοκογλύφων σκιαγραφεί με τον καλύτερο τρόπο το «Οικονομικό Βαρόμετρο» που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Οι οκτώ στους δέκα Έλληνες δηλώνουν απαισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε κατ’ εντολή του ΕΒΕΑ από την εταιρία ALCO. Αν και μειώθηκε το ποσοστό των πολιτών που δηλώνουν απαισιόδοξοι σχετικώς με τα δημόσια και τα προσωπικά τους οικονομικά σε σύγκριση με τα αποτελέσματα της προηγούμενης έρευνας, τα ποσοστά αισιοδοξίας παραμένουν σταθερά σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Αναλυτικότερα, το 81% από το κοινό που συμμετείχε δηλώνει απαισιόδοξο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Μόλις το 8% του συνόλου διατηρεί τόνους αισιοδοξίας, ενώ το υπόλοιπο 11% επέλεξε να μη συμμετάσχει.

Συγκριτικώς με τα ευρήματα της προηγούμενης έρευνας, δεν σημειώθηκε βελτίωση του ποσοστού αισιοδοξίας των ερωτηθέντων. Αντιθέτως αυξήθηκε το ποσοστό εκείνων που επέλεξαν να μην απαντήσουν. Συμπερασματικά δηλαδή, η μείωση δηλαδή του ποσοστού απαισιοδοξίας δεν συνοδεύτηκε με αύξηση του ποσοστού αισιοδοξίας αλλά από αύξηση της αποχής!

Ο κορβανάς των νοικοκυριών

Σε ό,τι αφορά στα προσωπικά οικονομικά των ερωτηθέντων, σταθερά το 81% επί του συνόλου εξέφρασε απαισιοδοξία. Στην αντίστοιχη προηγούμενη έρευνα της ALCO για το ΕΒΕΑ το ποσοστό βρισκόταν στο 85%.

Αισιόδοξο δηλώνει το 9% των ερωτηθέντων, αυξημένο κατά μία ποσοστιαία μονάδα συγκριτικώς με την προηγούμενη έρευνα. Ωστόσο αρνήθηκε να συμμετάσχει το 10% των ερωτηθέντων, από το αντίστοιχο 7%.

Σύμφωνα με το τμήμα μελετών του ΕΒΕΑ που επεξεργάσθηκε τα ευρήματα, η τάση μείωσης στα ποσοστά απαισιοδοξίας των πολιτών που παρατηρήθηκε στην έρευνα της προηγούμενης περιόδου συνεχίζεται και εδώ. Αυτή η τάση ωστόσο δεν συνοδεύεται και από βελτίωση κατά το ίδιο μέγεθος των ποσοστών αισιοδοξίας. Αντιθέτως, αυξήθηκε το ποσοστό αποχής των πολιτών και στις δυο ερωτήσεις.

Τα επίκαιρα ερωτήματα

Στη συνέχεια της έρευνας συμπεριλαμβάνονται τα ερωτήματα που θέτει το ΕΒΕΑ για επίκαιρα ζητήματα που απασχολούν την κοινή γνώμη:

1. Είναι ουσιαστική και ειλικρινής η θέληση των δανειστών μας για διάσωση της ελληνικής οικονομίας χωρίς τη διάλυση του κοινωνικού ιστού;

Το 81% απαντά πως δεν έχει πειστεί για τις ειλικρινές προθέσεις των δανειστών μας να μείνει ανεπηρέαστος ο κοινωνικός ιστός από τα οικονομικά δρώμενα. Αντιθέτως, θετικά απάντησε μόλις στο 8%. Το υπόλοιπο 11% δεν πήρε θέση.

2. Έχει πραγματοποιήσει ουσιαστικά βήματα βελτίωσης η εθνική οικονομία, ώστε να γίνει διαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου;

Η πλειοψηφία των πολιτών απάντησε θετικά. Το 42% πιστεύει ότι πλέον μπορούμε να διαπραγματευόμαστε τους όρους, ενώ το 32% απάντησε αρνητικά υποστηρίζοντας ότι δεν έχουμε την δυναμική για διαπραγματεύσεις.

Η αποχή στο ερώτημα αυτό έφθασε το 26%.

3. Μπορείτε να αξιολογήσετε το βαθμό στον οποίο η πάταξη της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής αποτελούν προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης;

Οι απαντήσεις επισκιάζουν οποιαδήποτε προσπάθεια έχει πραγματοποιηθεί, κρίνοντας ανεπαρκή ή και αναποτελεσματικά τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον σκοπό αυτό.

Ένας στους δύο (49%) ερωτηθέντες πιστεύει ότι η πάταξη της παραοικονομίας δεν αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης!

Αντιθέτως, το 17% πιστεύει ότι η πάταξη της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής είναι λίγο σημαντική για την Κυβέρνηση, το 25% αρκετά σημαντική, το 6% πολύ σημαντική ενώ το 3% επέλεξε να μην απαντήσει.

Οι αναλυτές του ΕΒΕΑ θεωρούν μάλιστα ότι αρκετά μεγάλο ποσοστό του συνόλου θεωρεί πως οι ενέργειες για την πάταξη της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής δεν στοχεύουν σωστά, είτε είναι ανεπαρκείς, είτε λειτουργούν με λανθασμένα κίνητρα.

Τα στοιχεία της έρευνας

Το «Οικονομικό Βαρόμετρο» αποτελεί την τέταρτη κατά σειρά έρευνα για το 2012 που έκανε η ALCO κατ’ εντολήν του ΕΒΕΑ. Διεξήχθη στο διάστημα μεταξύ 24 και 28 Σεπτεμβρίου σε δείγμα 1.000 ατόμων ηλικίας 18 και άνω από όλη την Ελλάδα, μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων.