ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

The Economist: H κρίση θα επιστρέψει στην Ελλάδα

The Economist: H κρίση θα επιστρέψει στην Ελλάδα

Αμφιβολίες κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να ξεπληρώσει τα χρέη της, εξέφρασε ο εκδότης Ευρώπης του περιοδικού «The Economist» Τζον Πιτ, υποστηρίζοντας ότι «είναι ξεκάθαρο πως του χρόνου η κρίση θα επιστρέψει στην Ελλάδα».

Σε ομιλία του σε συνέδριο του «Economist» στη Λευκωσία ο κ. Πιτ, ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι η ευρωζώνη βρίσκεται σε ελαφρώς καλύτερη θέση απ' ό,τι πριν από λίγους μήνες, ήδη τέσσερις χώρες έχουν ενταχθεί στον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας και αναμένεται η Ισπανία να είναι η επόμενη χώρα που θα ενταχθεί. Επίσης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πιθανής σύγκρουσης μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας εντός ευρωζώνης.

Εξάλλου, ο περιφερειακός διευθυντής Ευρώπης Economist Intelligence Unit Λάζα Κέκιτς, ανέφερε ότι η πρόβλεψη για την ευρωζώνη είναι ότι η οικονομία της θα συρρικνωθεί κατά 0,4% το 2012. Αυτή η πρόβλεψη, σημείωσε, θα μπορούσε να ήταν κατά πολύ χειρότερη αν δεν είχε ληφθεί υπόψη η ανθεκτικότητα της γερμανικής οικονομίας. Για το 2013, ανέφερε ότι η ευρωζώνη θα συρρικνωθεί κατά 0,1%, εμφανίζοντας μηδενική ανάπτυξη, και προσέθεσε ότι δεν θα υπάρξει ύφεση, αλλά οι κίνδυνοι είναι ιδιαίτερα υψηλοί.

Την άποψη ότι τα προγράμματα λιτότητας που έχουν εφαρμοστεί δεν ήταν αποτελεσματικά, εξέφρασε η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Άννυ Ποδηματά και υποστήριξε ότι «πρέπει να υπάρξει ένα νέο όραμα για την κοινή νομισματική ένωση, ένα όραμα που θα προωθεί την αναζωογόνηση της προσπάθειας για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».

Η αντιπρόεδρος του ΕΚ προειδοποίησε ότι η τάση ο κάθε ένας να κλειστεί πίσω από τα εθνικά του σύνορα δεν θα έχει θετικό αποτέλεσμα. «Πρέπει να προωθηθεί η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και πρέπει αυτό να γίνει γρήγορα, με την προσθήκη σχετικών πολιτικών με περιεχόμενο και η Ευρώπη πρέπει να θέσει στο επίκεντρο της τους πολίτες», επισήμανε.