ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικονομική «ανάσα» για χιλιάδες δανειολήπτες

Οικονομική «ανάσα» για χιλιάδες δανειολήπτες

Μειωμένο επιτόκιο και περίοδος χάριτος ανακουφίζουν χιλιάδες Έλληνες που έχουν πάρει δάνεια

Σε διευκόλυνση των νοικοκυριών να ξεπληρώσουν τα χρέη τους σκοπεύει η νέα ρύθμιση που επεξεργάζεται το υπουργείο Ανάπτυξης για τις ρυθμίσεις στεγαστικών και ενυπόθηκων καταναλωτικών δανείων.

Περίοδος χάριτος τεσσάρων ετών αλλά και μειωμένο επιτόκιο είναι δύο από τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου νομοσχεδίου το οποίο θα κινηθεί σε 5 άξονες.

1) Ρύθμιση με πιο ευνοϊκούς όρους στους δανειολήπτες να ξεχρεώσουν τα στεγαστικά ή ενυπόθηκα καταναλωτικά δάνεια με τετραετή περίοδο χάριτος και επιτόκιο 1,5%. Στις ρυθμίσεις αυτές θα μπορούν να υπαχθούν μισθωτοί, εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας αλλά και συνταξιούχοι που έχουν οικογενειακό ετήσιο εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ και έχουν υποστεί από την 1η Ιανουαρίου 2010 μείωση των εισοδημάτων τους κατά 35%. Προϋπόθεση η αντικειμενική αξία του ακινήτου να μην ξεπερνά τις 180.000 ευρώ.

2) Αναστολή πλειστηριασμών μέχρι το 2013 που αφορούν την πρώτη κατοικία δανειοληπτών, αξίας έως και 200.000 ευρώ.

3) Βελτίωση του "Τειρεσία" έτσι ώστε να αναγνωρίζονται οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης και να δίνεται η δυνατότητα μίας πιο ευέλικτης αντιμετώπισης των συναλλασσομένων με τα πιστωτικά ιδρύματα.

4) Τροποποιίηση με νομοθετική ρύθμιση του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Αυτό αφορά τη διαδικασία εξωδικαστικής λύσης καθώς στα δικαστήρια σωρεύονται υποθέσεις με δικάσιμο το 2018 και 2019, αντί του εξαμήνου που προβλέπεται κανονικά από το νόμο.

5) Συγκεκριμένο πρόγραμμα επιβράβευσης, από την κάθε τράπεζα, όσων αποπληρώνουν στην ώρα τους τα δάνειά τους.

Από τη ρύθμιση εξαιρούνται τα μη ενυπόθηκα δάνεια (καταναλωτικά κυρίως), εκτός αν οι οφειλέτες εγγράψουν υποθήκες οικειοθελώς ενώ το σχέδιο θα συζητηθεί με τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, για να λάβει την έγκριση της ΤτΕ αλλά και της Τρόικας.

Διαβάστε επίσης:

Στο τραπέζι διαπραγμάτευσης με τραπεζίτες η ρύθμιση δανείων

Επιδείνωση του καιρού με βροχές και καταιγίδες