ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιχειρηματική αποστολή 150 ελληνικών εξαγωγ. επιχειρήσεων στη Μόσχα

Επιχειρηματική αποστολή 150 ελληνικών εξαγωγ. επιχειρήσεων στη Μόσχα

Με τη συμμετοχή περίπου 150 ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων, θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα 27 και 28 Μαΐου, η τέταρτη επιχειρηματική αποστολή στο πλαίσιο του προγράμματος Go International, που διοργανώνει η Eurobank με τη συνεργασία των εξαγωγικών φορέων ΣΕΒΕ(Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος), ΠΣΕ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων), ΣΕΚ (Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης) και ΣΕΒ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών), υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών.

Οι στόχοι της επιχειρηματικής αποστολής, το πλέγμα των πρωτοβουλιών της Eurobank για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας, η ανταπόκριση των ρωσικών επιχειρήσεων και οι προοπτικές από την είσοδο στη μεγάλη αγορά της Ρωσίας, παρουσιάστηκαν σήμερα με τη συμμετοχή του υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλα, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στη ρωσική πρωτεύουσα, του διευθύνοντος συμβούλου της Eurobank Νικόλαου Νανόπουλου και του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Νικόλαου Καραμούζη, που ηγείται της αποστολής από πλευράς Eurobank.

Στο πλαίσιο του Go International στις τρεις προηγούμενες αποστολές πραγματοποιήθηκαν 4.000 διμερείς επιχειρηματικές συναντήσεις μεταξύ 250 ελληνικών εξαγωγικών εταιριών, 20 εκ των οποίων είναι ερευνητικά κέντρα υψηλής τεχνολογίας και περίπου 500 εισαγωγικών επιχειρήσεων από 16 χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ στην αποστολή της Μόσχας έχουν προγραμματισθεί περίπου 2.000 συναντήσεις, με 250 ρωσικές επιχειρήσεις. Επιπλέον, σε συνεργασία με το Invest in Greece διοργανώνεται Real Estate Workshop στις 27 Μαΐου, που περιλαμβάνει σύντομη παρουσίαση από τις ελληνικές εταιρείες των επενδυτικών ευκαιριών σε ακίνητα στην Ελλάδα.

Στην διάρκεια της εκδήλωσης ανακοινώθηκε επίσης, ότι το Exportgate, η πρώτη ελληνική ηλεκτρονική Διαδικτυακή Πύλη, που υλοποιείται σε συνεργασία της Eurobank με τους εξαγωγικούς επιχειρηματικούς φορείς και τον ΣΕΒ, υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ενεργοποιεί από τις 13 Μαΐου, συνεργασία με την Google σε μια πολύ φιλόδοξη προσπάθεια για την προώθηση του Exportgate στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στις αγορές της Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ηνωμένου Βασιλείου και της Ρωσίας.

Πρόθεση της Eurobank, είναι η παραχώρηση, υπό προϋποθέσεις, του Εxportgate στον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών, ενώ η Τράπεζα θα συνεχίσει να το στηρίζει λειτουργικά. Επιπλέον η Eurobank, έχει θέσει με επιτυχία σε λειτουργία εξειδικευμένη μονάδα με την ονομασία «Ask the Experts», με βασικό αντικείμενο την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, κυρίως σε μικρές και μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις- πελάτες της, που επιθυμούν να αναπτύξουν εξαγωγική δραστηριότητα, ιδιαίτερα σε θέματα νομικά, ασφαλιστικά, φορολογικά και χρηματοδοτικά.

Μέχρι σήμερα, η ομάδα των Ask the Experts έχει συμβουλεύσει περισσότερες από 500 τέτοιου είδους ελληνικές εξαγωγικές εταιρείες. Xαιρετισμό απεύθυναν επίσης ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Δημήτρης Λακασάς και ο πρόεδρος του Ελληνορωσικού Επιμελητηρίου Χρήστος Δήμας. Στη παρουσίαση παραβρέθηκαν, εκ μέρους της επίσημης ρωσικής πλευράς, ο αναπληρωτής οικονομικού συμβούλου της Πρεσβείας Σεργέι Νικίτιν, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών Παναγιώτης Μίχαλος, η πρόεδρος του ΠΣΕ Χριστίνα Σακελλαρίδη, εκπρόσωποι του ΣΕΒ και υψηλόβαθμα στελέχη της Eurobank που συμμετέχουν στην αποστολή.