ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι είναι οι κερδισμένοι από τη νέα ρύθμιση χρεών

Ποιοι είναι οι κερδισμένοι από τη νέα ρύθμιση χρεών

«Ανάσα» αλλά με παγίδες φαίνεται πως είναι η νέα ρύθμιση για όσους χρωστούν στην εφορία.


Αρχικά, κερδισμένοι είναι όσοι έχουν μηνιαίο εισόδημα κάτω από 1.500 ευρώ το μήνα αλλά και πάλι μπαίνοντας στη ρύθμιση η εφορία αποκτά τη δυνατότητα να προχωρά με συνοπτικές διαδικασίες σε κατασχέσεις, ακόμα και αν οι οφειλέτες τηρούν με συνέπεια τις νέου τύπου ρυθμίσεις χρεών που θα κάνουν.

ΠΟΙΟΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΕΩΣ 100 ΔΟΣΕΙΣ

Οι οφειλέτες που δηλώνουν οικονομική αδυναμία θα μπορούν να ζητήσουν ρύθμιση χρεών με πάνω και από 48 δόσεις, υπό τις εξής προϋποθέσεις:

- να έχουν απλήρωτα μόνο χρέη πριν το 2013,

- να έχουν υποβάλει όλες τις δηλώσεις ΦΠΑ την τελευταία πενταετία,

- να μην έχουν άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Όσοι δεν μπορέσουν να υπαχθούν σε αυτή ρύθμιση με τις πολλές δόσεις, μπορούν να ζητήσουν να μπουν στην «πάγια» ρύθμιση για παλαιά και νέα χρέη (πριν και μετά το 2013) που προσφέρει έως 12 μηνιαίες δόσεις για όλους (ή και έως 24 δόσεις «για λίγους», εφόσον έχουν χρέη από φόρους κληρονομιάς κλπ).

Η ρύθμιση για χρέη του 2012 και πριν προσφέρει μεν έως 48 δόσεις, αλλά αυτές μπορούν να αυξηθούν σε έως και 100, ειδικά για μισθωτούς, συνταξιούχους και όσους έχουν διακόψει τις επαγγελματικές ή επιχειρηματικές τους δραστηριότητες. Τίθενται όμως και πολλές άλλες προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα απόφαση Θεοχάρη ορίζει:

α) Κατ' εξαίρεση, οι μη επιτηδευματίες οφειλέτες (φυσικά πρόσωπα) μπορούν να ζητήσουν την εξόφληση της οφειλής τους σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις και πέρα από τις 48, χωρίς απαλλαγή από προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, όταν αποδεικνύουν αδυναμία να ανταποκριθούν στα προγράμματα δόσεων που τους προσφέρονται.

β) Στην περίπτωση αυτή υπάγονται μόνο οφειλές που δεν προέρχονται από επαγγελματική δραστηριότητα ή προέρχονται από επαγγελματική δραστηριότητα η οποία έχει διακοπεί.

γ) Ο μέγιστος αριθμός δόσεων για την περίπτωση αυτή δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος των εκατό (100),

δ) αιτήσεις μπορεί να γίνονται μέχρι τα τέλη του έτους, αφού ορίζεται ως καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής σε τέτοια ρύθμιση η 31.12.2013.

ΠΟΣΑ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ

Οι δόσεις σύμφωνα με δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας υπολογίζονται με βάση το χρέος αλλά σε κάποιες περιπτώσεις ανάλογα και με το διαθέσιμο εισόδημα.

Για παράδειγμα:

Παλαιό χρέος 480 ευρώ δεν μπορεί να ρυθμιστεί σε 48 δόσεις, γιατί η ελάχιστη δόση δεν μπορεί να είναι επ' ουδενί κάτω από 15 ευρώ το μήνα.
Ωστόσο αυτός ο κανόνας υπολογισμού των δόσεων δεν ισχύει πάντα. Όσοι κάνουν ρύθμιση για παλαιά χρέη μπορούν να ζητήσουν και παραπάνω που θα φτάνουν και τις 100

Η ελάχιστη δόση θα υπολογίζεται σε 5%-30% του μηνιαίου εισοδήμτός τους ως εξής:

i) 5% για δηλούμενο μηνιαίο εισόδημα μέχρι πεντακόσια (500) ευρώ και πάντως όχι κάτω των δέκα πέντε (15) ευρώ,

ii) 6% για δηλούμενο μηνιαίο εισόδημα άνω των πεντακοσίων (500) και μέχρι χίλια (1.000) ευρώ,

iii) 7% για δηλούμενο μηνιαίο εισόδημα άνω των χιλίων (1.000) και μέχρι χίλια πεντακόσια (1.500) ευρώ,

iv) 10% για δηλούμενο μηνιαίο εισόδημα άνω των χιλίων πεντακοσίων (1.500) και μέχρι δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ,

v) 20% για δηλούμενο μηνιαίο εισόδημα άνω των δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ. και μέχρι τις πέντε χιλιάδες ευρώ,

vi) 30% για δηλούμενο μηνιαίο εισόδημα άνω των πέντε χιλιάδων ευρώ.