ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξετάζουν αναστολή ΑΦΜ σε όσους δεν υποβάλλουν ΦΠΑ

Εξετάζουν αναστολή ΑΦΜ σε όσους δεν υποβάλλουν ΦΠΑ

Μέτρα για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων και επαγγελματιών στην υποβολή των δηλώσεων του ΦΠΑ επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο.


Ενα από τα μέτρα που μελετά ο γενικός γραμματέας εσόδων Χάρης Θεοχάρης είναι η αναστολή του ΑΦΜ των επιχειρήσεων εκείνων που για δύο συνεχόμενα τρίμηνα δεν υποβάλλουν ΦΠΑ παρ' ότι είναι υπόχρεες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη των ιδιωτών προς το δημόσιο παρουσίασαν αύξηση κατά 588 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο και ανήλθαν σε 5,379 δισ. ευρώ έναντι 4,791 δισ. ευρώ τον Ιούλιο.

Το σύνολο των παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο - δηλαδή οι οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες ως τις 31 Δεκεμβρίου 2012 - ανήλθε τον Αύγουστο στα 53,590 δισ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση σε σχέση με τον Ιούλιο που ήταν 53,712 δισ. ευρώ σύμφωνα με καθημερινή εφημερίδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές - που δημιουργήθηκαν από 1.1.2013 και μετά - το υπουργείο Οικονομικών είχε εισπράξει κατά τη διάρκεια του Οκταμήνου 712 εκατ. ευρώ έναντι 679 εκατ ευρώ το επτάμηνο.

Στο διάστημα αυτό εισπράχθηκαν επίσης 1,049 δισ. ευρώ από το παλαιό ληξιπρόθεσμο χρέος. Πρόκειται για έσοδα που εισέπραξε το δημόσιο από την υπαγωγή οφειλετών στις δύο ρυθμίσεις για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών.

Σε μια άλλη εξέλιξη, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να αποστείλει ένα εκκαθαριστικό σημείωμα για τα τέλη κυκλοφορίας, το οποίο θα περιλαμβάνει και το φόρο πολυτελείας στα ΙΧ αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού.

Διαβάστε επίσης:

Σε ένα εκκαθαριστικό τέλη κυκλοφορίας και φόρος πολυτελείας Ι.Χ.

Το ΕΕΑ λέει όχι στην κατάργηση του ΑΦΜ των φοροοφειλετών

Περαιτέρω μείωση στις καταθέσεις και στα δάνεια τον Αύγουστο