ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα υπολογίσετε τον ενιαίο φόρο ακινήτων

Πώς θα υπολογίσετε τον ενιαίο φόρο ακινήτων

Τα κομπιουτεράκια τους θα πρέπει να βγάλουν οι φορολογούμενοι προκειμένου να υπολογίσουν τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων που έρχεται σε κάθε σπιθαμή γης και κτισμάτων από το 2014, για να αντικαταστήσει το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

Ο νέος φόρος επιβάλλεται με πληθώρα συντελεστών και παραμέτρων μεταξύ των οποίων η επιφάνεια, η αντικειμενική αξία, η παλαιότητα, ο όροφος και η ...φάτσα (πόσες προσόψεις έχει το ακίνητο), ενώ από τις δαγκάνες του γλιτώνουν ελάχιστοι, κυρίως όσοι βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας (οικογένειες με τρία παιδιά και πάνω και οικογενειακό εισόδημα 11.000 ευρώ απαλλάσσονται 100% ενώ για νοικοκυριά με εισόδημα έως 7.000 ευρώ με προσαύξηση 1.000 ευρώ ανά παιδί, προβλέπεται έκπτωση 50%).

Για τις κατοικίες και άλλα κτίσματα υπάρχουν 20 κλιμάκια με την φορολογική επιβάρυνση να ξεκινάει από τα 2,3 ευρώ ανά τ.μ. για αντικειμενική αξία έως 500 ευρώ ανά τ.μ. και φτάνει στα 17 ευρώ ανά τ.μ. για τα ακίνητα με αντικειμενική αξία πάνω από 5.000 ευρώ ανά τ.μ. Για το τελικό ποσό του φόρου θα υπολογίζονται: η παλαιότητα του κτιρίου, ο όροφος ή μονοκατοικία, η πρόσοψη, οι βοηθητικοί χώροι καθώς και εάν είναι ημιτελές ή όχι.

Το τελικό κείμενο του σχεδίου νόμου για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΝΦΑ) αναμένεται να εισαχτεί στη Βουλή στις 4 Νοεμβρίου και να ψηφισθεί έως τις 14 Νοεμβρίου.

Ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2014 και στοχεύει στην βεβαίωση εσόδων ύψους 3,5 δισ. ευρώ.

Σε γενικές γραμμές οι μεγάλοι χαμένοι από τον νέο φόρο είναι τα οικόπεδα, τα διατηρητέα και ιστορικά κτίρια, τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και τα ξενοίκιαστα ακίνητα που πλήττονται ιδιαίτερα από τον νέο φόρο.

Ο φόρος θα εφαρμόζεται με συντελεστές από 2,3 ευρώ έως 17 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο στα κτίσματα, στα οικόπεδα θα επιβάλλεται με συντελεστές από 0,02 ευρώ έως 30 ευρώ και στα αγροτεμάχια με συντελεστές από1,5 ευρώ ανά στρέμμα.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ:

Οι επιβαρύνσεις στις κατοικίες

Ιδιοκτήτης διαμερίσματος 100 τετραγωνικών μέτρων (δευτέρου ορόφου) το οποίο έχει διπλή πρόσοψη και παλαιότητας 5 ετών σε περιοχή όπου η τιμή ζώνης ανέρχεται στα 3.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, θα πληρώσει φόρο 1623,02 ευρώ. Σήμερα για το ίδιο ακίνητο πληρώνει 1.224 ευρώ.

Ιδιοκτήτης μονοκατοικίας 160 τετραγωνικών μέτρων, μονής πρόσοψης και παλαιότητας 15 ετών σε περιοχή όπου η τιμή ζώνης ανέρχεται στα 5.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, θα πληρώσει φόρο 3.479,0. ευρώ.

Ιδιοκτήτης ακινήτου 70 τ.μ. (πρώτου ορόφου) σε περιοχή όπου η τιμή ζώνης ανέρχεται στα 2.000 ευρώ και ηλικίας 10 ετών θα πληρώσει το 2014 φόρο 362,25 ευρώ. Με το υφιστάμενο καθεστώς ο φόρος ανέρχεται στα 410,5 ευρώ ετησίως.

Οι επιβαρύνσεις στα οικόπεδα

Ιδιοκτήτης οικοπέδου 400 τετραγωνικών μέτρων με μοναδιαία αξία 150 ευρώ το τετραγωνικό. Ο φόρος το 2014 θα ανέλθει στα 280 ευρώ.

Ιδιοκτήτης οικοπέδου 700 τετραγωνικών μέτρων με μοναδιαία αξία 600 ευρώ το τετραγωνικό. Ο φόρος το 2014 θα ανέλθει στα 2.400 ευρώ.

Ιδιοκτήτης οικοπέδου 2.000 τετραγωνικών μέτρων με μοναδιαία αξία 1.500 ευρώ το τετραγωνικό. Ο φόρος το 2014 θα ανέλθει στα 18.000 ευρώ.

Η φορολογία στα αγροτεμάχια

Αγροτεμάχιο 400 τ.μ. στην Βουλιαγμένη με κατοικία με που βρίσκεται σε απόσταση 900 μέτρων από τη θάλασσα και έχει πρόσβαση σε τοπική οδό θα πληρώσει βασικό φόρο 0, 15 ευρώ τα 100 μέτρα που εν συνεχεία θα προσαυξηθεί επί 3,5 λόγω θέσης (ελάχιστη ΑΒΑ 3), επί 1 λόγω χρήσης (Μονοετής Καλλιέργεια), επί 1,2 λόγω πρόσοψης και επί 1 λόγω απόστασης από τη θάλασσα. Έτσι, ο τελικός φόρος για το ακίνητο αυτό θα ανέλθει στα 252 ευρώ.

Αγροτεμάχιο 5 στρεμμάτων με ελιές και σπίτι 170 τμ 13ετίας στα Μεσόγεια θα καταβάλει φόρος 302,40 για τη γη και 704,78 ευρώ για το κτίσμα, δηλαδή συνολικά 1.007,18 ευρώ. Ο ίδιος ιδιοκτήτης όμως πλήρωνε φέτος για το ίδιο ακίνητο «χαράτσι» μέσω τη ΔΕΗ περίπου 845 ευρώ και, συνεπώς, με τον ΕΝΦΑ θα επιβαρυνθεί.

Αγροτεμάχιο 100 τ.μ. στην Λευκάδα χωρίς κατοικία με ελαιόδεντρα που βρίσκεται σε απόσταση 50 μέτρων από τη θάλασσα και είναι «τυφλό», δηλαδή δεν έχει πρόσβαση σε τοπική οδό θα πληρώσει βασικό φόρο 0, 15 ευρώ τα 100 μέτρα που εν συνεχεία θα προσαυξηθεί επί 2 λόγω θέσης (ελάχιστη ΑΒΑ 3), επί 1,8 λόγω χρήσης (Ελαιοκαλλιέργεια) και επί 3 λόγω απόστασης από τη θάλασσα. Έτσι, ο τελικός φόρος για το ακίνητο αυτό θα ανέλθει στα 1,62 ευρώ.

Ποιοι εξαιρούνται και ποιοι έχουν έκπτωση

Οι εξαιρέσεις από τον φόρο προβλέπεται για ελάχιστους. Έτσι για να εξασφαλιστεί η έκπτωση κατά 50% ή πλήρης απαλλαγή, για νοικοκυριά με τρία και περισσότερα παιδιά που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας θα πρέπει – κατά περίπτωση- να συντρέχουν σωρευτικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:

• Το συνολικό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ προσαυξημένο κατά χίλια ευρώ 1.000 ευρώ για τον/την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος,

• το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων και των γηπέδων στα οποία κατέχουν δικαιώματα τα μέλη της οικογένειας δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά προκειμένου για κτίσματα, ή τα 500 τετραγωνικά για οικόπεδα, ή τα 6.000 , προκειμένου για γήπεδα εκτός σχεδίου πόλεως ή οικισμού, και

• ο φορολογούμενος, ο/η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν έχουν ή δεν ευθύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Έκπτωση προβλέπεται για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως άνεργοι, άτομα με αναπηρία και πολύτεκνοι, με οικονομική αδυναμία.

Πλήρη απαλλαγή από τον φόρο έχουν τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα και 3 ή περισσότερα παιδιά (δηλαδή: έως 11.000).

Όλο το νομοσχέδιο

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση του το υπουργείου οικονομικών:

«Ο ενιαίος φόρος ακινήτων κινείται στην κατεύθυνση των λιγότερων χρημάτων από περισσότερους πολίτες. Ο νέος φόρος ακινήτων είναι μεσοσταθμικά μειωμένος κατά 16% σε σχέση με τον προηγούμενο φόρο.

Όμως, δεν πρόκειται για φόρο περιουσίας, αλλά για φόρο που επιβάλλεται ανά ακίνητο, αντικαθιστά το ΕΕΤΗΔΕ και τον ΦΑΠ, έχει προοδευτικότητα, βοηθά την φορολογική Διοίκηση καθώς ξέρει ακριβώς το φόρο που θα εισπράξει σε αντίθεση με το φόρο περιουσίας που αλλάζει ανάλογα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς και επιβάλλεται ανεξαρτήτως του είδους του προσώπου : είτε είναι φυσικό είτε νομικό, είτε νομική οντότητα.

Επίσης, είναι χαμηλότερος από τον προηγούμενο φόρο, ενώ για τους αγρότες όπου για πρώτη φορά πληρώνουν, προκύπτει ένα ελάχιστο κόστος. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 90% των αγροτεμαχίων βρίσκεται μέσα στις 3 πρώτες ζώνες όπου η τιμή διαμορφώνεται στα 1,5 έως 2,25 ευρώ ανά στρέμμα.

Αυτό δεν συνιστά υπερφορολόγηση των αγροτών, καθώς καλούνται να καταβάλλουν έναν ελάχιστο φόρο για να μπορέσει να μειωθεί η επιβάρυνση στα αστικά ακίνητα.

Αντίθετα, απαλλάσσονται από το φόρο ή πληρώνουν με μεγάλη έκπτωση οι οικονομικά ασθενέστερες τάξεις. Συγκεκριμένες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (άνεργοι, άτομα με αναπηρία, πολύτεκνοι και φτωχά νοικοκυριά) με οικονομική αδυναμία, είτε εξαιρούνται είτε έχουν πολύ σημαντικές ελαφρύνσεις. Δεν πρόκειται να πληρώσουν πολίτες που αντικειμενικά δεν μπορούν».

Κύρια χαρακτηριστικά του ενιαίου φόρου ακινήτων

Κατηγορίες Ακινήτων:

Κτίρια

Ακολουθήθηκε το μοντέλο ΕΕΤΑ (πρώην ΕΕΤΗΔΕ)

Έχει όμως πολλές περισσότερες φορολογικές ζώνες (20) σε σχέση με το ΕΕΤΗΔΕ.

Η διαφορά ΕΕΤΗΔΕ –ΕΝΦΑ είναι κατά μ.ο. -16%. Η διαφορά ξεκινά από μείον 10 και φθάνει στο μείον 29% χαμηλότερα από τον προηγούμενο φόρο.

Στις 5 πρώτες ζώνες βρίσκεται το 85% των κτηρίων.

Ο φόρος αυξομειώνεται ανάλογα με συντελεστές παλαιότητας, ορόφου (αυξάνεται από τον 2ο όροφο και πάνω) και προσόψεως.

Οι μονοκατοικίες θα έχουν συντελεστή 1,03 και θα προσμετράται η ηλικία τους.

Προσοχή: μόλις το 0.6% των μονοκατοικιών θα πληρώσει μεγαλύτερο φόρο σε σχέση με τον προηγούμενο.

Σε πολλές περιπτώσεις, κυρίως όταν πρόκειται για οικοδομές της τελευταίας 10ετίας, επειδή η ΔΕΗ υπολόγιζε κύριους και βοηθητικούς χώρους ενιαία, και τώρα αυτό διαχωρίζεται, θα προκύπτει χαμηλότερος φόρος.

Γήπεδα εντός σχεδίου (αστικά οικόπεδα)

Υπολογίζεται η τιμή του οικοπέδου όπως υπολογίζεται και τώρα

25 οι φορολογικές ζώνες από 20ευρ/στρ – 30.000 ευρ/στρ

Τα ¾ των οικοπέδων βρίσκονται σε ζώνες που πληρώνουν μέχρι 250 ευρ/στρ

Συνήθως οι εκτάσεις στα αστικά οικόπεδα δεν είναι μεγάλες και πολλές φορές οι συνδικαιούχοι μοιράζονται τον φόρο.

Η όποια φορολογία μένει για αστικό οικόπεδο στο οποίο υπάρχει κτίσμα είναι -25%.

Νομικό πρόσωπο: ο Φόρος πλέον εκπίπτει ως δαπάνη και άρα αυτό που καταβάλλεται είναι μειωμένο κατά 26%

Σε αγροτεμάχια που έχουν μέσα κτίριο, μπορεί να χαρακτηριστεί ως βοηθητικό κτίριο και να πληρώνει 10%

Γήπεδα εκτός σχεδίου (αγροτεμάχια)

Το 90% των μην αστικών οικοπέδων βρίσκεται μέσα στις 3 πρώτες ζώνες όπου η τιμή διαμορφώνεται στα 1,5 έως 2,25 ευρώ ανά στρέμμα.
Θα υπάρχουν 10 ζώνες

Θα προσμετράται και ο συντελεστής τοποθεσίας, αλλά και ο συντελεστής χρήσης ( μονοετής καλλιέργεια 1, ελαιώνας 2, πολυετής καλλιέργεια: 2,5)

Βοηθητικός χώρος σε αγροτεμάχιο : φόρος 10%

Τα μαντριά θα πληρώνουν κανονικό φόρο

Ποιοι δεν απαλλάσσονται και ουσιαστικά για πρώτη φορά φορολογούνται

Κόμματα

Συνδικαλιστικές οργανώσεις

Κτίρια Νοσοκομείων που αξιοποιούνται εμπορικά

Ακίνητα και εκτάσεις επιταγμένες από το στρατό

Τράπεζα της Ελλάδος

Ανώνυμες εταιρείες του Δημοσίου

Απαλλαγές - Ευπαθείς ομάδες

50% έκπτωση στο φόρο για νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα (7.000 + 1000 για κάθε παιδί)

100% απαλλαγή για νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα και 3 ή περισσότερα παιδιά (δηλαδή: έως 11.000)

Νομικά πρόσωπα

Αναβολή της πληρωμής του φόρου αν έχει χαμηλό τζίρο (δηλαδή όταν ο τζίρος δεν υπερβαίνει το δεκαπλάσιο του φόρου

Αναβολή της πληρωμής του φόρου αν έχει υποστεί 30% μείωση σε σχέση με το προηγούμενο έτος.»

Διαβάστε επίσης:

Αυτός είναι ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων

Η Εφορία βάζει «χέρι» σε μισθούς και συντάξεις

Αλλάζει ο τρόπος που υπολογίζεται το εφάπαξ στο Δημόσιο

Τα «κόκκινα» δάνεια πνίγουν την οικονομία