ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εφάπαξ ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης

Εφάπαξ ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης

Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης οικονομικού έτους 2013 καταβάλλεται εφάπαξ και, μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του μεθεπόμενου μήνα από τη βεβαίωσή του, σύμφωνα με τις διατάξεις περί φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, που ισχύουν και για το συγκεκριμένο φόρο, όπως διευκρινίζεται από το υπουργείο Οικονομικών.

Με τη σχετική απόφαση, μεταξύ άλλων, παρέχεται, σε περίπτωση εμπρόθεσμης υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και εμπρόθεσμης καταβολής του συνολικά οφειλόμενου φόρου πολυτελούς διαβίωσης, έκπτωση 1,5%.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, η διεύθυνση ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του υπουργείου Οικονομικών εκτυπώνει και αποστέλλει ταχυδρομικά στους υπόχρεους ατομική ειδοποίηση, επί της οποίας αναγράφεται η ταυτότητα οφειλής του προς καταβολή ποσού, η προθεσμία καταβολής του, καθώς και το συνολικά οφειλόμενο ποσό για καταβολή.

Παράλληλα, το εκκαθαριστικό αναρτάται στο διαδικτυακό τόπο www.gsis.gr, με δυνατότητα εκτύπωσης από τους υπόχρεους – φορολογούμενους.

Σημειώνεται ότι ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης επιβάλλεται στα ποσά της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης, όπως αυτά έχουν προσαρμοστεί, μετά τις μειώσεις και απαλλαγές, που προβλέπονται από το ν. 2238/1994 και κατά την αναλογία των μηνών που τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης, αεροσκάφη, ελικόπτερα, ανεμόπτερα και πισίνες, ήταν στην κυριότητα ή κατοχή των φορολογουμένων.

Διαβάστε επίσης:

Σε μία δόση το «χαράτσι» του φόρου πολυτελείας για τα Ι.Χ.

Μισθωτός 1.500 ευρώ – Πόσα λέτε ότι του παίρνει το ελληνικό κράτος;