ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ.Στουρνάρας: Ποια είναι η πρόταση για τους πλειστηριασμούς

Γ.Στουρνάρας: Ποια είναι η πρόταση για τους πλειστηριασμούς

Σε μεταβατική ρύθμιση για την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών ακινήτων θα προχωρήσει η κυβέρνηση, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, με το όριο για την προστασία της πρώτης κατοικίας να τίθεται κοντά στις 300.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Mega το βράδυ της Δευτέρας, είπε πως τόσο η άποψη να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν όσο και η άποψη να υπάρξει άρση των πλειστηριασμων είναι εξίσου κακές και εξηγώντας ποια είναι η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης είπε:

«Αυτό που εμείς προτείνουμε στην τρόικα είναι ο ένας από τους δύο νόμους να φύγει τελείως ο νόμος του 2009 είναι παράλογος, διότι λέει ότι αν έχεις μέχρι 200.000 ευρώ χρέος στην τράπεζα, ακόμα κι αν έχεις 100 ακίνητα η τράπεζα δεν μπορεί να σου πλειστηριάσει τίποτα ακόμα και να μην πληρώνεις. Αυτό είναι τραγικό», σημείωσε.

«Λέμε να κρατήσουμε με μια μεταβατική περίοδο την προστασία της πρώτης κατοικίας από ένα επίπεδο, λίγο λιγότερο (από 300.000 ευρώ) αλλά βάλουμε όμως κριτήρια και εισοδηματικά», προσέθεσε.

Εξηγώντας το ζήτημα των εισοδηματικών κριτηρίων είπε πως η ελληνική πλευρά δίνει περισσότερη σημασία στην αξία του ακινήτου, παρά στο οικογενειακό εισόδημα και πρόσθεσε ότι αναμένεται η απάντηση της τρόικας.

akoy

«Δεν δέχομαι ότι η Ελλάδα υπερφορολογείται»

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε και στο θέμα της φορολογίας ακινήτων, επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, λέγοντας πως «είμαστε η τελευταία χώρα στον ΟΟΣΑ που δεν είχε στην ουσία φόρο ακινήτων» και υποστήρισε πως «ο φόρος ακινήτων είναι ο δικαιότερος φόρος και ιδιαίτερα σε μια χώρα που έχει πολύ μεγάλη φοροδιαφυγή και πολλά έσοδα από τη φοροδιαφυγή επενδύονται σε ακίνητα».

«Δεν δέχομαι ότι η Ελλάδα υπερφορολογείται», είπε ο υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας πως ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων δεν στηρίζεται στις αντικειμενικές αξίες παρά μόνο ως προς την κατηγοριοποίηση των περιοχών. Υποστήριξε δε πως εάν άλλαζαν τώρα οι αντικειμενικές αξίες, θα έπρεπε η κυβέρνηση να τις μειώσει στα βόρεια προάστια και να τις αυξήσει σε περιοχές όπως το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα.

Ως προς τους φόρους των επιχειρήσεων ,ο κ. Στουρνάρας, είπε πως οι επιχειρήσεις πληρώνουν τώρα δίκαια, ενώ στο παρελθόν δεν κατέβαλαν όσα πραγματικά έπρεπε.

Αναφερόμενος στο θέμα της φοροδιαφυγής, είπε πως οι υπηρεσίες του υπουργείου επανδρώνονται με νέους ελεγκτές και εμφανίστηκε αισιόδοξος για απτά αποτελέσματα εντός διμήνου, ενώ τόνισε πως το λαθρεμπόριο στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης έχει σχεδόν εξαλειφθεί.

Διαβάστε επίσης:

Στουρνάρας: Όχι νέα μέτρα ούτε τώρα, ούτε τον Απρίλιο, ούτε τον Ιούλιο

«Γολγοθάς» μέχρι την 9η Δεκεμβρίου

«Κόκκινα δάνεια» και πλειστηριασμοί στο «τραπέζι» με την Τρόικα