ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Γολγοθάς» μέχρι την 9η Δεκεμβρίου

«Γολγοθάς» μέχρι την 9η Δεκεμβρίου

-Προσπάθεια να κλείσουν άμεσα όλα τα προαπαιτούμενα

-Συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου στο Μαξίμου

-Μεγάλο “αγκάθι” παραμένουν οι πλειστηριασμοί

Σε ένα μαραθώνιο μέχρι την 9η Δεκεμβρίου αγωνίζεται η ελληνική κυβέρνηση, με το μέλλον προς το παρόν να δείχνει αβέβαιο.

Στο Μαξίμου επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να περάσει τον σκόπελο των δύσκολων ψηφοφοριών στη Βουλή και ταυτόχρονα να βρεθεί κοινή γλώσσα με τους δανειστές αναφορικά με τα προαπαιτούμενα.

Ο Α. Σαμαράς έχει δώσει εντολή να κλείσουν άμεσα τα προαπαιτούμενα. Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη για θέματα που αφορούν την κινητικότητα, αλλά και τον Γ. Βρούτση για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό.

broytshs stoyrnaras

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της εβδομάδας το οικονομικό επιτελείο θα αποστείλει στην τρόικα προτάσεις για διαρθρωτικές παρεμβάσεις που θα εισφέρουν στην κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014 προκειμένου να υπάρξει συμφωνία, ώστε το Eurogroup να εγκρίνει και τη δόση του ενός 1 δισ.

Επιπροσθέτως υπάρχει και η δόση των 4,9 δισ., που πρέπει να πάρει η χώρα μας έως το τέλος του χρόνου προκειμένου να αποπληρώσει ομόλογα 2 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο.

Ο Γιάννης Στουρνάρας εξέφρασε την εκτίμηση πως θα βρεθεί λύση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, μιλώντας μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό. «Μην ανησυχείτε, θα βρούμε λύση.

«Πρέπει όλα να λυθούν πριν η Ελλάδα αναλάβει την Προεδρία», δήλωσε.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης αποκλείει το ενδεχόμενο μείωσης μισθών και συντάξεων σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, ο οποίος εξερχόμενος από το Μαξίμου δήλωσε ότι «ζήτημα μείωσης μισθών και συντάξεων δεν το συζητάμε», ενώ εμφανίστηκε σίγουρος πως θα Βρεθεί λύση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, πριν το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου.

Στο Μαξίμου σήμερα ο Βενιζέλος

Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου θα έχουν σήμερα Α. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος. Αντικείμενο, τα ανοικτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης, όπως το ύψος του δημοσιονομικού κενού, η τελική μορφή του νέου φόρου ακινήτων, οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, η "τύχη" των ελληνικών αμυντικών συστημάτων και - κυρίως - οι πλειστηριασμοί.

samaras venizelos

Γι αυτό το τελευταίο, η κυβέρνηση απαντά πως δεν πρόκειται για προαπαιτούμενο και συνομιλητές του πρωθυπουργού επαναλαμβάνουν πως θα προστατευτεί η πρώτη κατοικία εκείνων οι οποίοι πραγματικά δεν μπορούν να ανταποκριθούν πραγματικά στις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Πάντως, η ισχύουσα νομοθεσία για την προστασία από τους πλειστηριασμούς λήγει στις 31/12 και αναμένεται μέχρι τότε να γίνουν πολλές συζητήσεις, για ένα θέμα το οποίο, όπως έχει αναφέρει και ο Κωστής Χατζηδάκης στην τρόικα είναι ευαίσθητο και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να υπάρξει κυβερνητική αστάθεια.

Η κυβέρνηση θέλει να κλείσει όλα τα θέματα πριν την επιστροφή της τρόικας, η οποία τοποθετείται την επόμενη Δευτέρα.

Έως τότε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και οι συνεργάτες του θα είναι σε ανοικτή γραμμή με Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Ουάσιγκτον.

Διαβάστε επίσης:

Στουρνάρας: Θα βρεθεί η λύση με την τρόικα

Αγώνας δρόμου μέχρι την 9η Δεκεμβρίου

Στήριξη ουσίας από την Γερμανία ή ιδιοτέλεια;

Έρχονται μέτρα – σοκ «περαιτέρω προσαρμογής»!