ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στήριξη ουσίας από την Γερμανία ή ιδιοτέλεια;

Στήριξη ουσίας από την Γερμανία ή ιδιοτέλεια;

Η συνάντηση Σαμαρά - Μέρκελ στο Βερολίνο, μετά από κάποιους μήνες, ίσως αποδειχθεί ιστορικής σημασίας.

Καλά πληροφορημένες πηγές προερχόμενες από τη Γερμανία κάνουν λόγο για μία δέσμευση του Έλληνα Πρωθυπουργού και μία υπόσχεση της Γερμανίδας Καγγελάριου που ανταλάχθηκαν απόψε μεταξύ τους. Η δέσμευση Σαμαρά ισοδυναμεί με τα διαπιστευτήρια που για ακόμα μία φορά δίνει η Ελλάδα προς την Γερμανία, ότι δηλαδή η χώρα μας θα συνεχίσει να είναι στρατευμένη, σε επίπεδο Ευρωπαϊκών συσχετισμών, με την γερμανική στρατηγική.

Είναι πλέον κοινή αλήθεια ότι η Ελλάδα έχει μετεξελιχθεί σε προτεκτοράτο των Γερμανών, και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Αυτό ήρθε να επιβεβαιώσει και το ταξίδι του Σαμαρά στο Βερολίνο. Όμως η σχέση μεταξύ των δύο ηγετών (Σαμαρά και Μέρκελ) εξελίσσεται σε μία "δούναι και λαβείν" σχέση. Κάτι δίνει η ελληνική πλευρά, κάτι παίρνει -συνήθως με το "σταγονόμετρο"- από την γερμανίκη πλευρά. Το ερώτημα: τι δίνει η Μέρκελ στο Σαμαρά;

SAMARAS-MERKEL-STRATIOTIKES-TIMES

Κατά πρώτον, ο Έλληνας Πρωθυπουργός απέσπασε στο παρασκήνιο την υπόσχεση ότι η ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέου θα δρομολογηθεί μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Ασφαλείς πληροφορίες λένε ότι ο Σαμαράς εξασφάλισε και κάτι ακόμα: την πλήρη πολιτική στήριξη που η κυβέρνησή του θα αναζητήσει κατά την διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας.

Ο Σαμαράς θέλει να έχει διασφαλισμένο ότι κατά την διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας δεν θα έχει του προκύψει κάποιο "χουνέρι" από τα γνωστά που συνήθως κάνουν οι χώρες του Ευρωπαϊκού Βορρά, οι οποίοι λειτουργούν ως "δορυφόροι" της Γερμανίας στην Ευρώπη. Ο φόβος να στηθεί μία "προβοκάτσια" κατά της Ελλάδας τους μήνες που η χώρα μας θα ασκεί την Ευρωπαϊκή Προεδρία, είναι υπαρκτός καθώς μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν ακόμα οι λεγόμενοι "κακοπροαίρετοι" εταίροι μας, που θα ήθελα να δουν την Ελλάδα να αποτυγχάνει.

051012203504 4864

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν τελικά η στήριξη εκ Γερμανίας είναι ουσιαστική ή απλά καιροσκοπικά ιδιοτελής. Το βέβαιο είναι ότι η Ελλάδα οφείλει να κρατά αποστάσεις. Η Γερμανική στήριξη δεν είναι "άδολη". Γι' αυτό και εκτιμάται ότι θα είναι "πρόσκαιρη". Γι' αυτό όσο δεν πρέπει να απαξιώνουμε τα ανοίγματα Σαμαρά στο Βερολίνο, άλλο τόσο δεν πρέπει και να τα ..."θεοποιούμε". Καλό θα ήταν και η κυβέρνηση να κρατήσει χαμηλούς τόνους, παρά να καλλιεργεί υπερπροσδοκίες με τον κίνδυνο να καταρρεύσουν μετά από καιρό.

Διαβάστε επίσης:

Για unfair εγκαλούν τον Σαμαρά οι καραμανλικοί...

«Για όποιον βουλευτή δε συμφωνεί υπάρχει αντικαταστάτης»

Μέρκελ: Κανείς δεν θέλει περισσότερο από μένα την επιτυχία της Ελλάδας

Σόιμπλε: Η Ελλάδα τα κατάφερε καλύτερα από τους στόχους

Σαμαράς:Βλέπω φως στο τούνελ-Νewsbomb:Ελπίζουμε να μην είναι νταλίκα