ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγώνας δρόμου μέχρι την 9η Δεκεμβρίου

Αγώνας δρόμου μέχρι την 9η Δεκεμβρίου

Πυρετώδεις συσκέψεις σε Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών

Με το μάτι στο ημερολόγιο είναι η ελληνική κυβέρνηση με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν επικίνδυνα.

Το οικονομικό επιτελείο παλεύει να κλείσουν άμεσα οι προαπαιτούμενες δράσεις ώστε να ανοίξει ο δρόμος της εκταμίευσης, έως το τέλος του έτους, του ενός δισ. ευρώ που εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο.

Εντός του επόμενου 48ωρου η κυβέρνηση πρέπει να στείλει τις τελικές της προτάσεις στην τρόικα προκειμένου οι εκπρόσωποι των δανειστών να έχουν τον χρόνο να απαντήσουν ή να υπάρξουν αλλαγές πριν από τις 9 Δεκεμβρίου.

Μεγάλο «αγκάθι» προκειμένου να υπάρξει συμφωνία αποτελεί το χρηματοδοτικό κενό για το 2014 που σύμφωνα με την τρόικα φτάνει το 1,8 δισ. ευρώ.

Παράλληλα οι δύο πλευρές δεν έχουν συμφωνήσει και για το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών. Η ελληνική πλευρά πρότεινε να διατηρηθεί η παραγωγική δραστηριότητα της επιχείρησης για ορισμένο χρονικό διάστημα και σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι για τα έσοδα, να υιοθετηθεί η πρόταση της τρόικας που θέλει να μπει άμεσα «λουκέτο» .

Αναφορικά με το θέμα των πλειστηριασμών η κυβέρνηση απαντά πως δεν πρόκειται για προαπαιτούμενο και συνομιλητές του πρωθυπουργού επαναλαμβάνουν πως θα προστατευτεί η πρώτη κατοικία εκείνων οι οποίοι πραγματικά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Στο Μαξίμου δεν αποκλείεται να μεταβεί εντός της ημέρας και ο υπουργός Οικονομικών προκειμένου να συζητήσει με τον πρωθυπουργό τις επόμενες κινήσεις αλλά και για να τον ενημερώσει για την συνεδρίαση του Eurogroup.

Διαβάστε επίσης:

Στήριξη ουσίας από την Γερμανία ή ιδιοτέλεια;

Έρχονται μέτρα – σοκ «περαιτέρω προσαρμογής»!