ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Reuters: Αναβάλλεται η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα

Reuters: Αναβάλλεται η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα

Στην αναβολή της προγραμματισμένης για την επόμενη εβδομάδα επιστροφής προχωρούν οι επικεφαλής του κλμακίου της τρόικας, καθώς, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters και οι οποίοι συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση, δεν έχουν πειστεί ακόμα πως η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της.

Οι ίδιες πηγές, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών, αναφέρουν ότι η απόφαση της τρόικας να αναβάλει την επίσκεψη σημαίνει ότι είναι πλέον αδύνατον να ληφθούν αποφάσεις στο Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου, και ότι θα υπάρξει νέα καθυστέρηση στην εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Αθήνα θα συνεχιστούν, επισημαίνοντας ότι «δεν έχουν ακόμη λάβει συγκεκριμένη απόφαση για το πότε θα επιστρέψει το κλιμάκιο».

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες θέλουν τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών να σκέφτονται ήδη την κατάτμησης και της επόμενης δόσης, προκειμένου να διατηρήσουν αμείωτη την πίεση προς την ελληνική πλευρά να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές.

Η καθυστέρηση επιστροφής της τρόικας και της συμφωνίας σημαίνει πως ο υπουργός Οικονομικώ θα μεταβεί στο Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου χωρίς συμφωνία, έχοντας να αντιμετωπίσει της ηγεσίας της Κομισιόν, αλλά και των ομολόγων του.

Η μη επίτευξη της συμφωνίας καθυστερεί την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ. αλλά μεταθέτει για το 2014 τη μεγάλη δόση των 4,9 δισ. ευρώ. Πάντως, το ΥΠΟΙΚ δηλώνει ότι υπάρχουν επαρκή διαθέσιμα που καλύπτουν μέχρι τους πρώτους μήνες του 2014.

Από την πλευρά του, πάντως, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε, σχολιάζοντας το δημοσίευμα, ότι είναι σε επαφή με την τρόικα, ώστε να βρεθεί η καλύτερη ημερομηνία για την επιστροφή της στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, σημειώνει ότι «σε σχέση με όσα αναφέρει το πρακτορείο Reuters από το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνεται ότι η κυβέρνηση είναι σε επαφή με την τρόικα για να βρεθεί η πιο πρόσφορη ημερομηνία επιστροφής της, προκειμένου ως το τέλος του έτους να έχουν ολοκληρωθεί τόσο οι προαπαιτούμενες δράσεις, όσο και η τρέχουσα επισκόπηση (review) του προγράμματος.»

Διαβάστε επίσης:

Τηλεδιάσκεψη Στουρνάρα, Ρεν και Λαγκάρντ με την τρόικα

Αβέβαιη η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα