ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αβέβαιη η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα

Αβέβαιη η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα

-Απειλούν ότι δεν θα έρθουν αν δεν κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες

-Ανησυχία στο Μαξίμου για την εκταμίευση των δόσεων

Μέσω e-mail και τηλεδιασκέψεων συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, η ημερομηνία επιστροφής της οποίας στην Αθήνα για τη συνέχιση των συζητήσεων παραμένει αβέβαιη.

Η τρόικα είχε προγραμματιστεί να επιστρέψει στις 2 Δεκεμβρίου, όμως δεν αποκλείεται η άφιξή της να πάρει παράταση μερικές ημέρες.

Η καθυστέρηση, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οφείλεται στο γεγονός ότι οι δανειστές μας για να έρθουν στην Αθήνα θέλουν να έχουν κλείσει όλες ή σχεδόν όλες οι εκκρεμότητες ώστε να μην αναγκαστούν να φύγουν άπραγοι για τρίτη φορά.

Πληροφορίες μάλιστα από τις Βρυξέλλες θέλουν τους υπουργούς Οικονομικών να σκέφτονται ήδη την κατάτμησης και της επόμενης δόσης, προκειμένου να διατηρήσουν αμείωτη την πίεση προς την ελληνική πλευρά να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές.

Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα συνεχίζονται και σύμφωνα με πηγές της οδού Νίκης υπάρχει πρόοδος, αλλά όχι ακόμη οριστική συμφωνία.

Τι θα γίνει αν δεν έρθουν

Τυχόν, καθυστέρηση επιστροφής της τρόικας και της συμφωνίας σημαίνει πως ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα μεταβεί στο Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου χωρίς συμφωνία, έχοντας να αντιμετωπίσει της ηγεσίας της Κομισιόν, αλλά και των ομολόγων του.

Ερωτηθείς με το αν η τρόικα θα επιστρέψει στην Ελλάδα στις αρχές Δεκεμβρίου, όπως είχε δηλώσει πριν από λίγες μέρες ο Ολι Ρεν, ο εκπρόσωπός του Σάιμον Ό Κόνορ ανέφερε ότι «δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη η ακριβής ημερομηνία επιστροφής της αποστολής της τρόικας στην Αθήνα», προσθέτοντας ότι «θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση όταν ληφθεί η απόφαση».

Η μη επίτευξη της συμφωνίας καθυστερεί την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ. αλλά μεταθέτει για το 2014 τη μεγάλη δόση των 4,9 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, το ΥΠΟΙΚ δηλώνει ότι υπάρχουν επαρκή διαθέσιμα που καλύπτουν μέχρι τους πρώτους μήνες του 2014.

Τα «αγκάθια»

Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται ώστε να οριστικοποιηθούν το ταχύτερο βασικές εκκρεμότητες σε τέσσερα βασικά ζητήματα.

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να κλείσουν το ταχύτερο δυνατό όλα τα ανοιχτά θέματα που αφορούν τον φόρο ακινήτων, τους πλειστηριασμούς, τις Αμυντικές Βιομηχανίες και το δημοσιονομικό κενό.

Η τρόικα συνεχίζει να έχει αντιρρήσεις τόσο στον ενιαίο φόρο ακινήτων όσο και στο μείζον θέμα των πλειστηριασμών, με την κυβέρνηση να επιμένει στις θέσεις της για προστασία των ευπαθών ομάδων της κοινωνίας.

Διαβάστε επίσης:

Οι απαιτήσεις της τρόικας φοβίζουν την κυβέρνηση

Μάχη με το χρόνο για πλειστηριασμούς, διαθεσιμότητα και αμυντικές

Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο μέχρι τα Χριστούγεννα

Οι «εφεδρείες» του Αντώνη Σαμαρά δυναμιτίζουν το πολιτικό σκηνικό

«Αγώνας δρόμου» για να κλείσουν οι εκκρεμότητες μέχρι 7 Δεκέμβρη

«Για όποιον βουλευτή δε συμφωνεί υπάρχει αντικαταστάτης»

Αναζητά εφεδρείες από ΔΗΜΑΡ, ΑΝ.ΕΛ. και ανεξάρτητους η κυβέρνηση

Βραδυφλεγής «βόμβα» ο Φόρος Ακινήτων

Έξι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καταψηφίζουν το νόμο για τους πλειστηριασμούς