ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις καταθέσεων - Ποιος ήταν ο πρώτος

Ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις καταθέσεων - Ποιος ήταν ο πρώτος

Το πρώτο ηλεκτρονικό κατασχετήριο τραπεζικής κατάθεσης είναι γεγονός.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών έφορος μεγάλης ΔΟΥ της Αττικής μετά από εντολή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων πραγματοποίησε χθες την πρώτη πιλοτική κατάσχεση τραπεζικού υπολοίπου το οποίο ανήκε σε επιχείρηση με ληξιπρόθεσμο χρέος προς το δημόσιο ύψους περίπου 100.000 ευρώ.

Το νέο σύστημα των ταχύτατων ηλεκτρονικών κατασχετηρίων πρόκειται -σύμφωνα με πληροφορίες- να παρουσιαστεί και στους επικεφαλής της τρόικας στο πλαίσιο της προσπάθειας του οικονομικού επιτελείου να πείσει τους εκπροσώπους των δανειστών ότι ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός κινείται πλέον με διαφορετικούς ρυθμούς από ότι στο παρελθόν.

Σημειώνεται ότι το σύστημα ηλεκτρονικών κατασχετηρίων σε συνδυασμό με το νέο μητρώο τραπεζικών καταθέσεων πρόκειται να μειώσει κατακόρυφα το χρόνο μεταξύ της έκδοσης του κατασχετηρίου και της απόδοσης του ποσού που βρίσκεται σε τραπεζικό λογαριασμό του οφειλέτη στο δημόσιο.

Το χρονικό διάστημα αυτό, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, θα είναι λιγότερο από 18 ημέρες ενώ με το σημερινό σύστημα των χειρόγραφων κατασχετηρίων και των επιδόσεων με δικαστικούς επιμελητές το χρονικό διάστημα μέχρι την απόδοση του ποσού στο δημόσιο μπορεί αν φθάνει έως και τους τρεις μήνες.

Σημειώνεται ότι επίσημη πρεμιέρα του νέο συστήματος του μητρώου καταθετών, το οποίο επιτρέπει στους ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών με το πάτημα μερικών πλήκτρων στο τερματικό του taxis να γνωρίζουν το πλήρες τραπεζικό προφίλ κάθε οφειλέτη, ξεκινά αύριο Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου.