ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

To ασφαλιστικό γράφεται από την αρχή

To ασφαλιστικό γράφεται από την αρχή
Οκτώ αλλαγές στο Ασφαλιστικό -μεταξύ των οποίων και...

Οκτώ αλλαγές στο Ασφαλιστικό -μεταξύ των οποίων και η αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης για τα παιδιά- περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ). Στο νομοσχέδιο ρυθμίζεται μια σειρά εκκρεμών θεμάτων, που αγγίζουν πάνω από ένα εκατομμύριο ασφαλισμένους, αναφέρει δημοσίευμα του «Έθνους της Κυριακής».

Οι κυριότερες ρυθμίσεις αφορούν την αναγνώριση πλασματικών χρόνων ασφάλισης για την ταχύτερη «έξοδο» στη σύνταξη. Φέτος στα ασφαλιστικά ταμεία μπορούν να αναγνωριστούν τέσσερα έτη, ενώ σταδιακά θα πάμε στα επτά χρόνια.

Συγκεκριμένα οι γονείς μπορούν να αναγνωρίσουν πλασματικά έτη στα Ταμεία για ταχύτερη συνταξιοδότηση εφόσον δεν θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010. Η αναγνώριση γίνεται με τις ίδιες προϋποθέσεις και από τον άνδρα και από τη γυναίκα, αλλά με καταβολή ασφαλιστικών εισφορών (20% επί του 25πλάσιου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη για κύρια σύνταξη και 6% για επικουρική).

Μία τετραετία

Φέτος μπορούν να αναγνωριστούν μέχρι τέσσερα χρόνια, μεταξύ των οποίων ο στρατός, οι σπουδές, ο χρόνος ανεργίας κ.ά. Το 2012 μπορούν να αναγνωριστούν πέντε χρόνια, το 2013 έξι χρόνια και από το 2014 και μετά επτά έτη.

Στο νομοσχέδιο προβλέπονται θετικές διατάξεις για τους ανέργους, τις νέες μητέρες αλλά και τους υποψήφιους συνταξιούχους (με την καθιέρωση προσωρινής σύνταξης).

Στον αντίποδα, αυστηρότερα γίνονται τα κριτήρια για την καταβολή του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης στους συνταξιούχους.

Συγκεκριμένα προβλέπεται ο συνυπολογισμός όλων των εισοδημάτων (εκτός των κοινωνικών επιδομάτων) για την καταβολή του ΕΚΑΣ.

Για τους αυτοαπασχολούμενους προβλέπονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Κατατίθεται αίτηση συνταξιοδότησης στον ΟΑΕΕ χωρίς διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητας. Η σύνταξη καταβάλλεται από τις αρχές του επόμενου της διακοπής μήνα.

Οι ασφαλισμένοι του ΤΣΑ μπορούν να μεταταγούν από την 3η στην 5η ασφαλιστική κατηγορία του ΟΑΕΕ, εφόσον για κάθε έτος καταβάλουν 250 ευρώ.

Το κόστος

Εκπτωση 15% εάν το ποσό πληρωθεί εφάπαξ...

Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι ρυθμίσεις για την αναγνώριση πλασματικών ετών για τα παιδιά. Συνολικά θα μπορούν να εξαγοραστούν έως και πέντε έτη, με το κόστος να εξαρτάται και από τον τρόπο καταβολής των χρημάτων.

Σε περίπτωση εξόφλησης του ποσού με δόσεις για το πρώτο παιδί απαιτούνται 1.980 ευρώ, για το δεύτερο παιδί 5.940 ευρώ και για το τρίτο παιδί 9.900 ευρώ. Αν υπάρξει εφάπαξ καταβολή των χρημάτων παρέχεται έκπτωση 15%, με τα ποσά να πέφτουν στα 1.683 ευρώ για το πρώτο παιδί, στα 5.049 ευρώ για το δεύτερο παιδί και 8.415 για το τρίτο παιδί.

Όσον αφορά τη προσωρινή σύνταξη τα Ταμεία θα καταβάλλουν, 80% τουλάχιστον αυτής που προκύπτει από τα στοιχεία του ασφαλισμένου. Η προσωρινή σύνταξη καταβάλλεται το αργότερο σε ενάμιση μήνα, εφόσον ο εργαζόμενος έχει ασφαλιστεί σε ένα Ταμείο και το αργότερο σε δυόμισι μήνες εφόσον υπάρχει διαδοχική ασφάλιση.
Τέλος οι εργαζόμενοι με σύμβαση ΙΔΑΧ στο Δημόσιο ασφαλίζονται από 1ης Ιουλίου 2011 στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και θεμελιώνουν δικαίωμα λήψης εφάπαξ βοηθήματος με παράλληλη διευθέτηση της χορηγούμενης από τις υπηρεσίες αποζημίωσης.

ΕΥΝΟΪΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Μπόνους σε ανέργους και μητέρες

Το νομοσχέδιο περιέχει τρεις νέες ρυθμίσεις για την ασφαλιστική κάλυψη των ανέργων. Συγκεκριμένα:

1. Όσοι έχουν 3.500 ημέρες ασφάλισης και είναι κοντά στη συνταξιοδότηση μπορούν να υπαχθούν σε ειδικό πρόγραμμα και να φτάσουν τις 4.500 ημέρες για να πάρουν σύνταξη στα 65 έτη. Ευνοϊκές ρυθμίσεις προβλέπονται για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, όπου ισχύουν χαμηλότερα όρια.

2. Όσοι είναι άνω των 55 ετών και έχουν 4.500 ημέρες εργασίας μπορούν να υπαχθούν σε πρόγραμμα αυτασφάλισης εφόσον απολυθούν. Στο κόστος της αυτασφάλισης είναι υποχρεωμένος να συμμετάσχει για μία τριετία και ο εργοδότης με ποσοστό 50% για ανέργους από 55 έως 60 ετών και 80% για όσους είναι από 60 έως 64 ετών.

3. Μειώνονται τα απαιτούμενα ένσημα σε 50 για ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη για τους ανέργους και τους εργαζομένους.
Φρένο σε απολύσεις

Επίσης διευρύνεται ο χρόνος προστασίας από 12 σε 18 μήνες από τον τοκετό για τις μητέρες, έτσι ώστε να μην απολύονται μετά την εξάμηνη άδεια που λαμβάνουν. Παράλληλα προβλέπεται η ασφαλιστική κάλυψη για παροχές υγείας και για την περίοδο των 6 μηνών της ειδικής άδειας μητρότητας (άρθρο 36).

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως προβλέπεται έκπτωση 10% στις εισφορές σε όσες επιχειρήσεις «υιοθετήσουν» την κάρτα εργασίας από την 1η Ιουλίου, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εισφοροδιαφυγή.

Με την κάρτα θα υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία για τον αριθμό των εργαζομένων στην επιχείρηση, τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης κ.ά.

Πηγή: Newscode.gr