ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατασχέσεις για τους οφειλέτες προς τα ασφαλιστικά ταμεία

Κατασχέσεις για τους οφειλέτες προς τα ασφαλιστικά ταμεία
"Καμπανάκι" κατασχέσεων και πλειστηριασμών χτυπάει για 350.000 οφειλέτες...

«Καμπανάκι» κατασχέσεων και πλειστηριασμών χτυπάει για 350.000 οφειλέτες προς ασφαλιστικά ταμεία από το υπουργείο Εργασίας, σε περίπτωση που δεν υπαχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση για την εξόφληση των χρεών τους.

Το νέο μέτρο αφορά όλους τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και στόχος είναι να εισπραχθεί τµήµα των οφειλών, ύψους 12,5 δισ. ευρώ, από 350.000 οφειλέτες.

Το θέµα απασχόλησε τη συνάντηση που είχε χθες η ηγεσία του υπουργείου µε τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΒ, ΣΕΤΕ), κατά την οποία συζητήθηκαν τα πλεονεκτήµατα της νέας ρύθµισης για τις επιχειρήσεις και τους οφειλέτες, προκειµένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τα Ταµεία.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουµάνης, επισήµανε την ανάγκη ενηµέρωσης των οφειλετών, ώστε να αξιοποιήσουν τη ρύθµιση.

Ο κ. Κουτρουµάνης υπογράµµισε ότι οι επιχειρήσεις που δεν θα υπαχθούν στον νέο διακανονισµό αποπληρωµής θα υποστούν τις συνέπειες των αναγκαστικών µέτρων είσπραξης.

Υπέρ των αναγκαστικών µέτρων είσπραξης τάχθηκε και η ΓΣΕΕ. Ο πρόεδρός της, Γιάννης Παναγόπουλος, επισήµανε ότι πολλοί είναι αυτοί που εντάσσονται στη ρύθµιση, παίρνουν ασφαλιστική ενηµερότητα και µετά …στρίβουν και δεν πληρώνουν.

Ο αριθµός των δόσεων καθορίζεται σε 36 µηνιαίες δόσεις, µε την προϋπόθεση της καταβολής, από τον οφειλέτη, των τρεχουσών εισφορών. Η µηνιαία δόση δεν µπορεί να είναι µικρότερη από 200 ευρώ.

Αν ο οφειλέτης αδυνατεί να καταβάλει την προβλεπόµενη δόση έως και για τέσσερις µήνες, µπορεί να συνεχίσει κανονικά την καταβολή των δόσεων από τον επόµενο µήνα. Το 36µηνο παρατείνεται για τόσους µήνες όσοι είναι οι µήνες της µη καταβολής της δόσης. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται µέχρι και τρεις φορές κατά τη διάρκεια της ρύθµισης.

Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης των καθυστερούµενων ασφαλιστικών εισφορών παρέχεται έκπτωση 80% επί των πρόσθετων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων. Σε περίπτωση τµηµατικής εξόφλησης παρέχεται έκπτωση 50% επί των πρόσθετων τελών.

Mέσα στις επόµενες ηµέρες θα ανακοινωθεί το σχέδιο αξιοποίησης της περιουσίας των ασφαλιστικών ταµείων, το οποίο δεν θα ενταχθεί στο πακέτο των 50 δισ. ευρώ, όπως δήλωσε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουµάνης.