ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλη ανησυχία στις αγορές για την κρίση στην Ουκρανία

Μεγάλη ανησυχία στις αγορές για την κρίση στην Ουκρανία

Το ωστικό κύμα που προκλήθηκε από την επιδείνωση της κρίσης στην Ουκρανία εξαπλώθηκε τη Δευτέρα στις παγκόσμιες αγορές, με πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενώ και η Wall Street έκλεισε στο «κόκκινο».


Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ήταν αυτό που πλήρωσε το βαρύτερο τίμημα με πτώση στο -3,44%. Από κοντά τα χρηματιστήρια του Παρισιού και του Λονδίνου με πτώση στο -2,66% και -1,49 % αντίστοιχα.
Η Wall Street παρασύρθηκε και αυτή με τον Dow Jones να υποχωρεί στο -0,94% και τον Nasdaq στο -0,72%.
Οι αγορές στην Ασία κινήθηκαν επίσης πτωτικά με το χρηματιστήριο του Τόκιο να κλείνει απότομα κάτω στο -1,27%, ενώ οι απώλειες έφτασαν έως και το -2,68% κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, υποχώρησε στο -1,47% και η Σαγκάη -0,92%.

«Δεν είναι ακόμη πανικός, αλλά η ανησυχία είναι πολύ ισχυρή», δήλωσε ο αναλυτής της IG Αλεξάντερ Μπαραντέζ. Για αρκετές ημέρες, οι αγορές ήταν ανήσυχες λόγω της ουκρανικής κρίσης, αλλά «σήμερα (Δευτέρα) ο αντίκτυπος έγινε πραγματικά αισθητός, καθώς η κατάσταση επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου», δήλωσε ο Πατρικ Γιακ, στρατηγικός σύμβουλος ομολόγων της BNP Paribas .

Οι απώλειες στις δυτικές αγορές εν τούτοις ήταν αρκετά συγκρατημένες σε σύγκριση με την πτώση του χρηματιστηρίου της Μόσχας που έχασε περισσότερο από το 10% της αξίας του. Η σημαντική πτώση στη Μόσχα είναι απότοκο της εμφανούς ανησυχίας των επενδυτών και των ξένων εταιριών που δρουν στη Ρωσία ότι οι πιθανές οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Μόσχας θα τους επηρεάσουν.

Αντίθετα, όπως συμβαίνει κατά κόρον σε περιόδους κρίσης, οι επενδυτές βρήκαν τα λεγόμενα "ασφαλή καταφύγια", όπως τα γερμανικά και τα γαλλικά ομόλογα, τα σκληρά νομίσματα, το δολάριο των Ηνωμένων Πολιτειών και το γιεν της Ιαπωνίας, καθώς και το χρυσό. «Με τη γεωπολιτική κατάσταση στην Ουκρανία, οι επενδυτές αναζήτησαν καταφύγιο σε χρυσό» δήλωσε ο Σάμιουλ Φοξ, αναλυτής της Spreadex.

sfsfsfs

Στην αγορά των ομολόγων, τα γερμανικά περιζήτητα ομόλογα, υποχώρησαν στο 1,551% έναντι 1,624% την Παρασκευή, όπως και της Γαλλίας στο 2.135% από 2.195%. Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ έχασε έδαφος έναντι των νομισμάτων που θεωρούνται ασφαλέστερα όπως το δολάριο και το γιεν

Η απότομη αύξηση των εντάσεων στην Ουκρανία από την άλλη πλευρά ενίσχυσε την αγοράς ενέργειας, όπου η Ρωσία έχει την «βαρέων βαρών» βιομηχανία της. Το βαρέλι του ελαφρού αργού (WTI) για παράδοση Απριλίου αυξήθηκε κατά 2,33 δολάρια στα 104.92 δολάρια, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο, ενώ το βαρέλι του Brent της Βόρειας Θάλασσας αυξήθηκε κατά 2,13 δολάρια στα 111,20 δολάρια .

«Ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά να χάσει 4,8 εκατομμύρια βαρέλια αργού την ημέρα από τις εξαγωγές της Ρωσίας. Ούτε και τα 198 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τα οποία τροφοδοτούν την Ευρώπη και την Ασία», σημείωσε ο Καρλ Λάρι πετρελαϊκός αναλυτής. «Η Ουκρανία είναι η πόρτα εξόδου του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη και είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα» συμπλήρωσε.