ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράταση για τις δηλώσεις - Το Taxis net τα' παιξε!

Παράταση για τις δηλώσεις - Το Taxis net τα' παιξε!
Νέα παράταση για την υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ και φορολογίας εισοδήματος έδωσε χθες το υπουργείο...

Νέα παράταση για την υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ και φορολογίας εισοδήματος έδωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών, καθώς το νέο Τaxis net, το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής των δηλώσεων, υπολειτουργεί.

Από τη μια οι χιλιάδες λογιστές που προσπαθούν να υποβάλουν τις δηλώσεις των πελατών τους, από την άλλη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών που παλεύει να αυξήσει τα έσοδα και να περιορίσει τη μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού και στη μέση το προβληματικό σύστημα.

Αυτό που παρατηρείται είναι ότι το σύστημα πέφτει συχνά και η επικοινωνία διακόπτεται, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η αποδοχή δηλώσεων.

Για να υποβληθεί μία δήλωση χρειάζονται από 20 λεπτά ως και 3 ώρες.

Μάλιστα εκφράζονται φόβοι ότι από τις 18 Απριλίου, που θα αρχίσουν να λήγουν οι προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, το σύστημα δύσκολα θα ανταποκριθεί.

Για τον λόγο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών επέτρεψε και την υποβολή των δηλώσεων στις ΔΟΥ για τις περιπτώσεις που καθίσταται τεχνικά αδύνατη η ηλεκτρονική υποβολή μέσω Taxis net κατά την τελευταία ημέρα υποβολής της δήλωσης, ενώ ανακοίνωσε νέες παρατάσεις σε προθεσμίες υποβολής δηλώσεων.

Συγκεκριμένα:

-Αποκλειστικά και μόνο για περιπτώσεις προβλημάτων στην επικοινωνία με το ειδικό δίκτυο Taxis net ή για περιπτώσεις που δεν υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων ατομικών επιχειρήσεων, ελευθέρων επαγγελματιών και εταιρειών (ΟΕ, ΕΕ, κοινοπραξιών, κοινωνιών κ.λπ.), παρέχεται η δυνατότητα υποβολής των δηλώσεων αυτών στις ΔΟΥ, εντός πέντε εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσής τους, όπως αυτή καθορίστηκε με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους.

-Οι προθεσμίες ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για τις ατομικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες με βιβλία γ' κατηγορίας λήγουν από τις 18 Απριλίου μέχρι και τις 5 Μαΐου 2011, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ.

-Η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή της εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ (η οποία έληγε κανονικά χθες) παρατείνεται μέχρι τις 20 Απριλίου 2011.