ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πασχαλινό τραπέζι: Πόσο θα μας κοστίσει φέτος (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Πασχαλινό τραπέζι: Πόσο θα μας κοστίσει φέτος (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Αμετάβλητο σε σχέση με πέρυσι, στα 99 ευρώ αναμένεται το μέσο κόστος του φετινού πασχαλινού τραπεζιού για μία πενταμελή οικογένεια, σύμφωνα με στοιχεία του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, όπως κάθε χρόνο, προέβη σε διερεύνηση του κόστους του φετινού πασχαλινού τραπεζιού. Όπως προκύπτει, το κόστος αναμένεται να κυμανθεί σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από την πραγματοποίηση δειγματοληπτικών ελέγχων σε Σούπερ Μάρκετς, Λαϊκές Αγορές αλλά και στην Κεντρική Αγορά Αθηνών (Βαρβάκειος), τα κρεατικά εμφανίζονται φθηνότερα κατά 4,51% κατά μέσο όρο, με την τιμή του αρνιού να υποχωρεί κατά 5,26%, ενώ οι τιμές των λαχανικών και των φρούτων καταγράφουν οριακές πτωτικές τάσεις της τάξεως του 2,18%.

Οι τιμές των λαχανικών και των φρούτων το 2014 παρουσιάζουν αξιοσημείωτες διαφοροποιήσεις, με τα πορτοκάλια (-27,94%), τις πατάτες (-20,41%) και τις ντομάτες (-19,89%) να εμφανίζουν τη μεγαλύτερη υποχώρηση, ενώ στον αντίποδα οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε σύγκριση με το 2013, παρατηρήθηκαν στα κρεμμύδια (67,35%) και στο λάχανο (21,15%).

Αντίθετα, παρατηρείται μία μεσοσταθμική άνοδος περίπου κατά 11% (10,91%) των διαφόρων ειδών/προϊόντων Supermarket, όπως τα συσκευασμένα αυγά (η εξάδα), η μουστάρδα και η φέτα.

pinakas1
pinakas1a

Η τιμοληψία πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 8-15 Απριλίου 2014 και περιλαμβάνει προϊόντα που ανήκουν τόσο στην κατηγορία των λαχανικών - φρούτων όσο και σε αυτήν των κρεάτων.

Με βάση, λοιπόν, τα προαναφερθέντα στοιχεία, τα οποία προέρχονται από τιμοληψίες της ΕΣΕΕ σε Σούπερ Μάρκετς, Λαϊκές - Δημοτικές Αγορές και στην Κεντρική Αγορά Αθηνών, το μέσο κόστος του φετινού πασχαλινού τραπεζιού προσιδιάζει στο αντίστοιχο περυσινό, αφού αναμένεται να διαμορφωθεί στα 99,04 ευρώ για μία πενταμελή οικογένεια, παραμένοντας αμετάβλητο σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, όπου το αντίστοιχο κόστος του ανερχόταν στα 99,23 ευρώ (-0,19%), με τις τιμές των βασικών ειδών διατροφής (λαχανικά - κρεατικά) να εμφανίζουν μία πτωτική τάση η οποία προσεγγίζει το 3,37%.

Ειδικότερα, τα καλαμάρια είναι μειωμένα κατά 3,33% το κιλό (φρέσκα), η τιμή του φρέσκου χταποδιού καταγράφει πτώση 5,08%, ενώ και η τιμή των κατεψυγμένων γαρίδων παραμένει αμετάβλητη σε σχέση με το 2013. Όσον αφορά στις τιμές των λοιπών προϊόντων που πλαισιώνουν το τραπέζι της Μεγάλης Εβδομάδας, υποχώρηση καταγράφουν το τουρσί χύμα (-4%) και οι φακές (-5,95%), ενώ ο ταραμάς και οι ελιές κινούνται στα περυσινά επίπεδα.

pinakas2

Παράλληλα, όμως, με το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού, το ΙΝ.ΕΜ.Υ. διενήργησε έρευνα για το κόστος των νηστίσιμων εδεσμάτων, τα οποία αποτελούν προϊόντα ευρείας κατανάλωσης κατά την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας. Τα αποτελέσματα της έρευνας επαληθεύουν την τάση που κατεγράφη για την εξέλιξη των τιμών στα κρεατικά και στα λαχανικά - φρούτα, καθώς η ετήσια μεταβολή σε σύγκριση με την περυσινή εορταστική περίοδο είναι σχεδόν αμελητέα (-0,89%).

Συνοψίζοντας, συνάγεται το συμπέρασμα πως ο μέσος όρος μεταβολής των τιμών αναφορικά με τα κρεατικά, τα νηστίσιμα εδέσματα και τα λαχανικά - φρούτα μεταξύ των ετών 2014 και 2013, βαίνει οριακά μειούμενος (-2,54%), σε αντίθεση με τα διάφορα είδη Supermarket, τα οποία κινούνται σε αυξητικά επίπεδα (10,91%).

Διαβάστε επίσης:

Η ΕΛ.ΑΣ. επιστρέφει πινακίδες και άδειες κυκλοφορίας εν όψει Πάσχα

Θεσσαλονίκη: Χαμηλές προσδοκίες για την πασχαλινή κίνηση στην αγορά

Συμβουλές ενόψει Πάσχα από την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας-Θράκης