ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στους πιο σκληρά εργαζόμενους της Ευρώπης οι Έλληνες

Στους πιο σκληρά εργαζόμενους της Ευρώπης οι Έλληνες

Οι Γερμανοί μας είπαν πριν από καιρό «τεμπέληδες». Ενας χαρακτηρισμός που «γκρεμίζεται» από τα αποτελέσματα της πρόσφατης έκθεσης της ΕΕ για τους εργαζόμενους της Ευρώπης.

Η νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι οι Ρουμάνοι και οι Ελληνες συγκαταλέγονται στους πιο σκληρά εργαζόμενους της Ευρώπης, όπως αναφέρει το ΕuObserver.

"Πραγματικές» ώρες θεωρούνται εκείνες που ο εργαζόμενος βρισκόταν στη δουλειά του και δεν έλειπε λόγω αναρρωτικής άδειας, διακοπών, απεργίας ή άλλης αιτίας.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, οι Ρουμάνοι εργάζονται 2099 ώρες, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη και δεύτεροι έρχονται οι Έλληνες. Στην τρίτη θέση είναι οι Ούγγροι και ακολουθούν οι Βούλγαροι, οι Κροάτες, οι Πολωνοί, οι Λετονοι, οι Σλοβάκοι, οι Εσθονοί και οι Κύπριοι.

Στο άλλο άκρο βρίσκονται οι εργαζόμενοι της Φιλανδίας με μόλις 1.648 ώρες εργασίας. Ακολουθούν οι Γάλλοι 1.661 ώρες. Οι Σουηδοί, οι Δανοί, οι Βέλοι, οι Ιταλοί, οι Ισπανοί και οι Ολλανδοί. Κάπου στη μέση της σχετικής λίστας υπάρχουν οι Γερμανοί και οι Βρετανοί.

Την έρευνα έκανε το γαλλικό ερευνητικό ινστιτούτο Coe-Rexecode.

Η Washington Post

Λίγο καιρό πριν, το άρθρο της εφημερίδας Washington Post ανέφερε πως οι Έλληνες είναι τεμπέληδες, εργάζονται πιο σκληρά από τους Γερμανούς. «Δουλεύουν περισσότερες ώρες όχι μόνο από οποιονδήποτε άλλο στην Ευρώπη, αλλά και από τους εργασιομανείς Αμερικανούς, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Η Washington Post επισημαίνει όμως το γεγονός ότι περισσότερες ώρες στο γραφείο δεν σημαίνει απαραίτητα μεγαλύτερη παραγωγικότητα. Οι Έλληνες εργάστηκαν 2.034 ώρες κατά μέσο όρο το 2012, δηλαδή περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη από τις 34 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα. Αντίστοιχα οι Γερμανοί εργάστηκαν 1.397 ώρες και οι Σουηδοί 1.619 ώρες, ενώ και οι δύο βρίσκονται κάτω από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ που είναι 1.765 ώρες. Η εφημερίδα προσθέτει ότι παρά το γεγονός ότι οι Έλληνες εργάζονται πολύ, δεν είναι πλούσιοι.

Διαβάστε επίσης

Οι οικογενειακές επιχειρήσεις δεν επηρεάστηκαν από την κρίση